Přihlásit

Srnčatům hrozí poranění (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třeboň
Prázdniny v plném proudu a začínající žně. Příroda plná mláďat, ale i houbařů a borůvkářů. "Často se v těchto dnech stává, že lidé v přírodě najdou zdánlivě opuštěné mládě. Pokud není nijak viditelně zraněné, neměli by si jej raději všímat. Například k srnčatům nebo zajíčkům přichází matka pouze na kojení, takže případy, kdy jsou skutečně opuštěné,když třeba přejede srnu auto, jsou výjimečné," uvedla vedoucí Záchranné stanice pro zraněné a handicapované živočichy v Třeboni Marie Kameníková.
Na zdravé srnče nebo zajíčka by neměli lidé vůbec sahat, protože by pak nemělo šanci v přírodě přežít. Po narození totiž nemají pach, aby je predátor nenašel. "Když ale uvidí zraněné, třeba posekané zvíře, měli by zavolat nás, záchrannou stanici, nebo veterináře či myslivecké sdružení a nejprve se po telefonu poradit," vysvětlila Kameníková. Pokud by však bylo hodně zraněné a čas by hrál při záchraně velkou roli, tak je doporučuje vzít k sobě, napojit a dopravit k veterináři. Mláďatům odborníci doporučují podávat kozí mléko, protože kravské jim způsobuje problémy při trávení.
Do třeboňské záchranné stanice mohou lidé přivést nebo hlásit zvířata a živočichy nejen z Třeboňska, ale i z Jindřichohradecka a Novobystřicka. Pracovníkům stanice chodí pomáhat i členové třeboňského přírodovědného kroužku Volavky.
"Vždycky beru rád děti sebou, aby měly možnost vidět, třeba jak se krmí netopýr, nebo jak se mají postarat o zvíře a také pomáháme kroužkovat ptáky," uvedl vedoucí Volavek Václav Bartuška. Některé z dětí docházejí do stanice celoročně pomáhat například s krmením. Přestávku obvykle mívají pouze o prázdninách. "Právě teď tu máme křovinořezem posekaného srnečka. měl skalpovaná záda a tržné ranky na noze, ale už je v pořádku amá se ksvětu," svěřila Kameníková.
Do volné přírody se však už nevrátí, protože byl dva až tři dny starý,když se jim dostal do péče a už je zvyklý na člověka. Další pacientkou je například i necelý týden stará srnečka, kterou pokousali psi. Po přeléčení antibiotiky je už však zdravá. Patří mezi ně ale i ptáci, zejména dravci, kteří mají popálená křídla a protilehlou nohu od elektrického vedení. Jejich zranění jim však poté působí trvalý handicap.
V pondělí však například vypouštěli v Suchdole nad Lužnicí na tušťskou pískárnu vyléčenou labuť. Tu jim kvůli poraněné noze od rybářského háčku před časem pomohli odchytit suchdolští hasiči.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.