Přihlásit

V Třeboni ukradl zloděj z výběhu u pivovaru muflona (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Majiteli pivovaru tak vznikla škoda až 150 tisíc korun. Samec muflona byl totiž takzvaným trofejním kouskem. Po zloději začali pátrat třeboňští policisté.
V pivovaru na krádež přišli v úterý. "Náš zaměstnanec, který se o něj stará, v pondělí zjistil, že ve výběhu není. Někdy se ale schovával v chodbách, takže ho začal hledat až v úterý. Nenašel ho. Pak jsme věc nahlásili na policii," vylíčila včera obchodní ředitelka pivovaru Olga Čelakovská. Krádež se proto mohla stát v průběhu těchto dvou dnů.
Podle Čelakovské byl mufloní samec přátelský a zvyklý na lidi. Jak ho ale pachatel dostal z poměrně hlubokého příkopu nahoru, zůstává zatím pro ni i pro policii záhadou. Musel zvíře táhnout asi 15 metrů. "Zůstaly tam akorát chlupy, nikde nebyla žádná krev," popsala Čelakovská.
Výběh není nijak speciálně zabezpečený. Lemuje ho akorát plot s podezdívkou. Právě jeden díl oplocení zloděj vysadil, zvíře tudy odnesl a zase rám dal na své původní místo.
Majitelé se domnívají, že loupit musel někdo, kdo věděl, že samec je raritním kouskem, a navíc dobře znal prostředí.
To, že se jedná skutečně o trofejního muflona, potvrdil i myslivec Zdeněk Mráz z Třeboně. "Na hlavě těchto zvířat se hodnotí průměr, délka rohů a ještě další věci. Kdyby ho chtěl někdo prodat jako trofej, mohl by dostat až 50 tisíc korun," řekl.
Krádež mrzí majitele o to víc, že právě včera přivezli do výběhu dalšího předem objednaného samce.
"Chtěli jsme, aby ve výběhu byli tři. Máme tu o víkendu totiž slavnosti piva a mufloni jsou oblíbenou atrakcí," podotkla Čelakovská.
Podobný případ zatím za posledních několik let v Třeboni nezaznamenali. Jihočeští policisté však loni na podzim řešili trestný čin kvůli trofeji na Českokrumlovsku. V soukromé oboře u Rožmberka nad Vltavou zastřelili pytláci jelena.
Od těla odřízli hlavu a zbytek zvířete ponechali na místě. Škoda se pohybovala mezi 400 až 600 tisíci korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.