Přihlásit

Divočinu nad Zboženskými rybníky protnula nová cesta (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín
Ještě před rokem to byl poslední kus divočiny v těsné blízkosti Zlína: takřka neposkvrněné lesní údolí nad Zboženskými rybníky. Za posledních dvanáct měsíců ale lesní dělníci místo vybagrovali, napříč údolím postavili novou silnici, potok svedli do betonových skruží a začali s kácením stromů. Na proměnu si stěžují místní lidé, turisté i houbaři. Lesní správci ale změny považují za nutnost. Dřevo se podle nich z lesa nějak dostat musí. "Ozývá se odtud rachot. Denně. Řve to už od rána. I v neděli," postěžovala si Pavla Marková ze Zboženska. Na novou silnici v lese a procházku mezi projíždějícími automobily si těžko zvykají i trampové. "Ta cesta, to je velký zásah. Nelíbí se mi, co se tu děje. V lese přibylo i odpadků a PET lahví," povzdechl si Honza Sagánek ze Zlína-Prštného, který vyrazil do přírody se svým malým bratrancem.
Na místě těžby podle něj přestaly růst i houby. "Nad Zboženskými rybníky chodíme dost často. Hodně se to tam teď proměnilo," konstatoval rovněž Stanislav Chadim ze zlínské pobočky Klubu českých turistů.

Chatař: Klíče od závory má kdekdo
Podle některých místních chatařů se na místě i kšeftuje se dřevem. "Na místě těžby je to pěkně vybouchané. Vneděli tu jezdí načerno, tajně džípy se dřevem. Je tu sice závora, ale klíče má kdekdo. Rozkrádá se tu ve velkém," prozradil chatař, který nechtěl prozradit své jméno.
Lesní porosty nad zlínskými Zboženskými rybníky má na starosti Lesní správa Bystřice pod Hostýnem. Stavbu nové silnice napříč údolím považuje za nutnost. "Dřevo se nějak z lesa dostat musí. Je to i trasa pro pěší, pro cyklisty, pro jezdce na koních. Postavili jsme zde i dvě odpočívadla," popsal novou komunikaci lesní správce Jiří Vašík. Zároveň ale slíbil, že zde už správa žádnou novou silnici stavět nebude.
Od černého obchodu se dřevem se distancoval. "Klíče od závor kdekdo nemá, ale lidé si je mohli někde okopírovat," připustil Vašík.
Celým zboženským údolím se v neděli dopoledne, v době návštěvy redaktora Deníku, ozýval hluk ze sekačky na trávu. Jeden z dělníků tu uprostřed lesa u nové silnice zkracoval zelené šlahouny.

Myslivec: Zvuk sekačky zvěř neruší
"Jestli to má smysl? To nevím. Přikázali mi to, tak to dělám," pokrčil rameny. Podle lesníků už letošní sekání trávy v těchto místech končí. "Pravda je, žeby dodavatelská firma trávu v neděli sekat nemusela," zachmuřil se Vašík. Zvířata před sekačkou podle myslivců překvapivě neprchají.
"Zvěři sekání trávy nevadí. Vadí jí lidé, kteří lezou do houštin, když rostou houby. To je problém," uvedl myslivecký hospodář Petr Javořík, který má zdejší honitbu na starosti. Nad Zboženskými rybníky žije podle něj přibližně patnáct kusů černé zvěře, dvacet kusů srnčí zvěře, tři až čtyři daňci a několik zajíců a bažantů

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.