Přihlásit

Národní finále soutěže O zlatou srnčí trofej (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celkem 58 dětí ze třetích až pátých tříd, mezi nimi i vítězové a postupující z místních a okresních kol, zde prověřují své znalosti z myslivosti, botaniky, ale třeba i ekologie na již 39. finále soutěže.
To vyvrcholí už dnes ve 14 hodin, kdy se za zvuků místního spolku trubačů vyhlásí vítěz vmladší kategorii.

Hygienickou kontrolu zvládli myslivci na výbornou Putovní soutěžní tábor pořádá Českomoravská myslivecká jednota spolu s místním mysliveckým spolkem. Nejen ten si v rámci táborového programu bere mladé nimrody na starost a v blízkosti základny je vodí například na čekanou.
"To je vždycky posunutá večerka a myslivci nás na posedu nechají kouknout i do hledí brokovnice," pochvaluje si jedenáctiletý Filip Lanči z Karlovic na Bruntálsku. Filip postoupil z prvního místa v okresním kole, a je tak pro letošní rok jedním ze žhavých kandidátů na získání zlaté srnčí trofeje.
Kromě tradiční zvěře v okolních revírech a oborách se na táborové základně setkáte i s pobíhajícími Hyenami, Štíry, Hotentoty, Křoviňáky a Surikatami. Bát se jich ale nemusíte, jedná se o názvy pěti oddílů, které mezi sebou poměřují síly a sbírají body do tradičního táborového hodnocení.
Pokud si nejste jisti, co například záhadné surikaty jsou, jedenáctiletý Daniel Donda, rošťák se štramáckým mysliveckým klouboučkem, to hbitě vysvětlí: "Jedná se o takové skoro nejkrásnější sysly na světě."
Hlavní vedoucí tábora Ladislav Pařil doplnil, že letos je tématem celotáborové hry Afrika, proto dostaly jednotlivé oddíly právě takovéto názvy. Děti se během svého čtrnáctidenního pobytu už několikrát načekaly a ještě načekají v místních honitbách, připraveny pro ně jsou i kynologické ukázky, setkání s ornitology, vyvařování srnčích lebek nebo třeba stanování v přírodě.
Tábornický jídelníček už také brzy ozvláštní guláš ze srnce uloveného a darovaného dětem z tábora. Kontroly hygieniků se tu ale bát nemusejí. Zavítala k nim ve čtvrtek a nenašla žádný prohřešek proti předpisům. První běh tábora potrvá až do neděle, poté se vystřídají mladší ročníky s finalisty ze starší kategorie. Ti budou O zlatou srnčí trofej usilovat až do 16. srpna.

Malý nimrod má nejraději kance se šípkovou omáčkou Kromě myslivosti se tu kluci i děvčata, kterých je skoro třetina, například zúčastní i takzvané hurá olympiády, kde budou mimo jiné soutěžit v přehazování vejcem mezi dvěma a více hráči, ve fotbálku či pingpongu na hřištích za chatkami.
A pokud vás přepadla nostalgie při vzpomínce na film Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, ve kterém se myslivci skoro celý film přou o to, jestli je kanec lepší se šípkovou omáčkou, nebo se zelím, mladí táborníci v tom už mají jasno.
"Nejlepší je kanec se zelím i se šípkovou," uzavírá jedenáctiletý gurmán Donda a posune si svůj klobouk před slunečními paprsky víc do čela.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.