Přihlásit

Na silnicích hrozí střety se zvěří (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srna, jelen nebo daněk mohou lidi ve voze i zabít. Když osobní auto srazí vysokou, podsekne zvířeti nohy a jeho tělo proletí předním sklem do kabiny.
"Řidiči, kteří už nemohou střetu zabránit, by do zvířete měli raději narazit než strhnout řízení a ohrozit tím celou posádku vozu," uvedla královéhradecká policejní mluvčí Anna Pešavová.
Setkání se zvěří na silnicích bývá nejpravděpodobnější časně ráno, po setmění a za deště, v čase říje i ve dne. Od poloviny července do konce srpna je nejaktivnější především srnčí zvěř, která se také podílí na většině nehod.
Největší riziko, že pod kola auta vběhne zvěř, je v horských oblastech kraje na Náchodsku, Trutnovsku, Jičínsku a Rychnovsku. Teď ale hrozí nebezpečí i v nížinách, kde zvěř láká pastva na polích s dozrávající kukuřicí či obilím. Při cestě za potravou zvířata přebíhají nejen okresní silnice, ale i hlavní silniční tahy.
Na Rychnovsku patří k rizikovým třeba hlavní silnice z Dobrušky směrem na Rychnov nad Kněžnou u Chábor. Na Hradecku to jsou silnice mezi Hradcem Králové a Hořicemi, lesní úsek výpadovky z Hradce na Brno i silnice z Hradce přes Nechanice do Nového Bydžova. Na nebezpečná místa upozorňují dopravní značky.
"Těmto nehodám lze přecházet. Účinné je instalovat v kritických úsecích speciální patníky s odrazkami, které slouží jako plašiče zvěře. Funguje to tak, že když vůz na patník posvítí, světlo se odráží do okolí, tedy i do pole či lesa, zvěř se splaší a do silnice nevběhne. Tam, kde tyto patníky už jsou, situace se výrazně zlepšila," uvedl Vladimír Šabata z rychnovského okresního mysliveckého spolku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.