Přihlásit

Zápolit budou jen zdatní jezevčíci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ti nejzdatnější jezevčíci z tuzemska i ze zahraničí se o víkendu utkají v Horní Bělé, a to v jedné z nejtěžších soutěží loveckých psů v Evropě. Memoriál Rudolfa Kristla opět prověří všestranné schopnosti tohoto zdatného loveckého plemene.
Soutěžit budou jezevčíci krátkosrstí, dlouhosrstí i drsnosrstí. "Memoriál Rudolfa Kristla je mezinárodní soutěž, ve které musí jezevčíci prokázat lovecké schopnosti v šestnácti disciplínách, jejichž rozsah je vskutku unikátní a snad nejobtížnější v Evropě," říká Ivana Pečimúthová z organizačního týmu.
A čím je soutěž tak neobvyklá?
"Přihlášení psi se svými vůdci prochází výběrem a zúčastnit se mohou jen ti nejlepší. Na jezevčíky čeká práce s černou zvěří, předvedou přinášení kachny z hluboké vody, neminou je disciplíny z poslušnosti. Musí dokázat, že jsou schopni zvládnout širokou škálu úkolů. Přestože jezevčík je dnes oblíbeným psím kamarádem v mnoha rodinách, pořád zůstává především náruživým a spolehlivým loveckým psem," vysvětluje Ivana Pečimúthová. Jezevčíci se tak o víkendu vrhnou do vody, což bývá většinou specialita vodních milovníků retrívrů. Budou muset zvládnout i aportování. "Aportování totiž taky není příliš u jezevčíků oblíbené. Jsou to prostě norníci," míní Ivana Pečimúthová. Letošní ročník Memoriálu Rudolfa Kristla bude zahájen v pátek v 15 hodin, poté všichni účastníci absolvují první disciplínu, tedy bezkontaktní norování. Slavnostní zahájení za doprovodu loveckých trubačů je pak naplánováno na sobotu v 8.30 hodin a vítěze budeme znát v neděli. "Jubilejní patnáctý ročník soutěže, která se koná každý rok v jiném kraji, se vrací na Plzeňsko jako připomínka významného chovatele jezevčíků, rozhodčího z výkonu i exteriéru, Rudolfa Kristla. Žil a působil až do své smrti v roce 1994 v Malesicích a jméno jeho chovatelské stanice Staccato lze dodnes najít v mnoha rodokmenech," vysvětluje Ivana Pečimúthová.
Diváci jsou po všechny dny vítáni, ovšem bez psích miláčků, aby nerušili práci soutěžících. Pozvání platí i na společenský večer s tombolou v sobotu od 18 hodin v restauraci U Šípků, na který je vstup zdarma.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.