Přihlásit

O víkendu budou mít myslivci "svátek" (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žamberk
Kynologickým svátkem nazývají myslivci akci, kterou bude region hostit o víkendu. V zámeckém parku Správy Parishových lesů v Žamberku bude pod záštitou jeho majitele Johna Marmaduka Parishe a radního Petra Šilara zahájena vrcholná klubová všestranná soutěž hrubosrstých a maďarských ohařů s mezinárodní účastí - jubilejní dvacátý ročník Memoriálu profesora Jaroslava Svobody.
"Tato prestižní akce se na Orlickoústecku uskuteční poprvé," zdůrazňuje jednatel a správce memoriálu Pavel Chalupa. Podle jeho informací jde o třetí nejvyšší soutěž svého druhu v České republice. Nese jméno spoluzakladatele Československé myslivecké jednoty a prvního šéfredaktora časopisu Stráž myslivosti jako uznání jeho zásluh o rozvoj československé, respektive českomoravské myslivosti a myslivecké kynologie.
Memoriál pořádají Českomoravská kynologická unie, Českomoravská kynologická jednota, Českomoravská myslivecká jednota, Klub chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem v Ústí nad Orlicí. Jednotlivé části soutěže, jako jsou vlečky, barvy a lesní nebo vodní práce, se uskuteční v honitbách Správy Parishových lesů, Mysliveckých sdružení Lukavice, Letohrad, Krylov Slatina a Sruby.
Soutěže se zúčastní čtyřiadvacet psů s jejich vůdci. Účastníci budou nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Zastoupena budou plemena: německý a maďarský krátkosrstý ohař, pudlpointer a český fousek. Slavnostní zahájení akce se odehraje v sobotu v 8 hodin v žamberském zámeckém parku. Soutěž v honitbách začne o hodinu později. Neděle bude mít podobný scénář, výsledky by měly být vyhlášeny mezi 17. a 18. hodinou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.