Přihlásit

Pětiboj jezevčíků o Pohár Vysočiny (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jezevčík byl jako pes loveckého plemene vyšlechtěn především pro práci pod zemí. "Pro norování. Jeho posláním je vyhnat lišku z nory, aby mohla být lovcem ulovena a tak svou prací výrazně přispět k redukci stavů těchto šelem. Dobře vycvičený jezevčík, přestože je nejmenším plemenem z loveckých psů, však svojí inteligencí a srdnatostí prokazuje, že dokáže svému lidskému příteli posloužit téměř jako všestranně použitelný pes," tvrdí jednatel Okresního mysliveckého spolku Oldřich Sedlář.

Pětiboj jezevčíků o Pohár Vysočiny. Právě tak se jmenovala soutěž, kterou Klub chovatelů jezevčíků České republiky ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem ve Žďáře nad Sázavou, Mysliveckým spolkem Krucemburk a pod záštitou kraje Vysočina připravil. Jednalo se o soutěž v prokázání všestrannosti jezevčíků.
První ročník klání se konal v sobotu v honitbě myslivců z Krucemburku. "Soutěže se zúčastnilo 24 jezevčíků z celé České republiky. To je maximální počet, který se podle předpisů může zúčastnit," vysvětlil Oldřich Sedlář. Soutěžilo se v pěti disciplínách.
"A to v bezkontaktním norování na lišku, přinášení kachny z hluboké vody, prokázání ostrosti a nebojácnosti ve styku s divočákem a samozřejmě v ovladatelnosti samotného psa, tedy v bezchybném vodění na řemeni a odložení psa. Odložení je zanechání psa na určitém místě, kdy vůdce odejde a pes musí po určený čas vyčkat na svém místě návratu svého pána," uvedl Sedlář.
Všestranné soutěži jezevčíků přihlíželo mnoho chovatelů tohoto plemene, myslivců a přátel lovecké kynologie i diváci z řad laické veřejnosti. "Věříme, že po zhlédnutí práce těchto soutěžících psů odcházeli spokojeni a obohaceni s novým poznáním o vlastnostech a práci tohoto plemene loveckých psů," nechal se pro týdeník slyšet jednatel žďárských myslivců Oldřich Sedlář.

Pětiboj jezevčíků

KONEČNÉ POŘADÍ:

1. místo jezevčík drsnosrstý CIP z Vědomic s vůdcem Františkem Chválou ze Štětí; 2. místo a nejlepší v práci na vodě byl hodnocen jezevčík dlouhosrstý DAGO z Misné s vůdcem Ladislavem Kozlíkem z Hustopečí nad Bečvou;
3. místo a nejlepší práci v ostrosti na divočáka prokázal jezevčík drsnosrstý BRIX z Rakous s vůdcem Jaroslavem Zemanem z Věchnova (okres Žďár).

V norování byl nejrychlejší jezevčík drsnosrstý GOLD z Rechte s vůdcem Romanem Kořenovským z Moravské Třebové.

Pětiboj jezevčíků o Pohár Vysočiny uspořádal Klub chovatelů jezevčíků České republiky ve spolupráci s Okresním mysliveckým spolkem ve Žďáře nad Sázavou, Mysliveckým spolkem Krucemburk a pod záštitou kraje Vysočina.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.