Přihlásit

Nivničtí myslivci plánují nové mokřady (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nivnice
Nedostatek vody v důsledku dlouhodobé intenzivní zemědělské činnosti a s ní spojené meliorace (úpravy pozemků ke zvýšení úrodnosti půdy), rozorávání mezí a snížení hladiny spodních vod trápí téměř celou českou krajinu. Jedním z receptů na znovuobnovení původního krajinného rázu je budování mokřadů.
To si před časem uvědomili i nivničtí myslivci, kteří se pustili do projektování několika těchto vodních děl. "Krajina nedokáže zadržet vodu a ta v ní pak chybí. Mokřady by měly pomoci navrátit našemu životnímu prostředí vymizelou faunu a flóru, která se na ně váže," rozhovořil se o důsledcích nízkého stavu životadárné tekutiny v krajině člen nivnického Mysliveckého sdružení Šaranov Šimon Janča.
Právě nivničtí příslušníci Hubertova cechu jsou autory návrhu mokřadů v pěti lokalitách na katastru obce. Z pětice plánovaných staveb se zatím uskutečnila jedna, další je ve fázi projektování. "To začalo asi před měsícem, do konce roku by měl být projekt s názvem Remízek v Topolově zpracován," upřesnil Janča. Náklady na loňský projekt v lokalitě Topolov - Hliník, která leží asi kilometr od obecní zástavby, vyčíslil starosta Nivnice Jiří Bršlica na více než sedm set tisíc korun. "Obecní rozpočet přispěl sedmdesáti tisíci. Šest set tisíc šlo z evropských fondů, pětatřicet tisíc zaslal i Státní fond životního prostředí," zkalkuloval výdaje Bršlica.
Obyvatelé Nivnice snahu tamních nimrodů vítají. "Líbí se mi, že se myslivci snaží stabilizovat krajinu a uvést ji do původního stavu, třeba i ohledně vodního hospodářství. Pamatuji si, že v okolí Nivnice dříve bývaly tři rybníky," uvedl Nivničan Karel Šik. "Po melioraci se životní prostředí narušilo a myslivci se jej snaží dát zase do pořádku, držím jim palce," uzavřel Šik.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.