Přihlásit

Myslivci soutěžili v Rohozné o Stanley Cup (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V pořadí třetí triumf od roku 2005, kdy se soutěž koná, si proto nepřipsal. Na honitbě v Rohozné ho o pouhé dva body předstihl Jiří Mašek s Uthou von Wulkaboden. Zkušený vůdce uspěl v konkurenci dalších devatenácti soutěžících a získal prestižní pohár hejtmana kraje.
Původně se k všestranným zkouškám ohařů přihlásilo 21 psovodů z 24 možných. Pravidla o počtu soutěžících pořadatelé nastavili již v roce 2005. "Jedna vůdkyně ale byla vyřazena, protože neprošla veterinární prohlídkou. Její fena se totiž začala hárat," vysvětlila za pořadatele jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Jihlavě Marie Deržmíšková. Mezi mužskou elitu se proto postavila jediná žena. "To, že se zkoušek zúčastnila žena, není výjimkou. Mezi chovateli ohařů se pohybuje až třetina žen," vypočítala jednatelka.
Vůdci se svými čtyřnohými miláčky v sobotu a v neděli postupně absolvovali zkoušky z práce ve vodě, v lese a na poli.
Pohár, který v roce 2005 věnoval kraj, dorazil do Rohozné v sobotu ráno. "Každý rok se zkoušky konají v jiném okrese. Loni proběhly na Havlíčkobrodsku," vysvětlila Deržmíšková. Dodala, že příští ročník se uskuteční v honitbě v rámci pelhřimovského okresu.
I když Jiří Mašek s Uthou na závěr z rukou hejtmana Jiřího Běhounka převzal 15 kilogramů vážící pohár, domů si ho neodvezl. "Vítězná trofej zůstane uložená v sídle Okresního mysliveckého spolku v Jihlavě. Pak ji převezeme do dějiště v pořadí už šestých všestranných zkoušek," uvedla Deržmíšková. Upozornila, že Mašek si může pohár domů alespoň půjčit.
Podobný systém při zapůjčování pohárů má zavedený i vedení kanadsko-americké hokejové soutěže NHL. "Myslivci si ho také cení stejně jako hokejisté Stanley Cupu," konstatovala.
V sobotu během celého dne na rohozenském fotbalovém hřišti probíhal také den plný soutěží a her. Děti měly za úkol poznávat listy, stromy nebo keře. Odpoledne sledovaly ukázky sokolníků a představení souboru Bobodivadlo. V rámci další doprovodné akce mohli zájemci navštívit i výstavu fotografa Milana Slavingera, expozici trofejí nebo laserovou střelnici

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.