Přihlásit

Svatohubertská slavnost na Kuksu po šestnácté (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý rok na slavnost přijíždí od pěti do deseti tisíc návštěvníků.
Po celý den bude připravený pestrý program. Ve 12 hodin bude slavnost zahájena průvodem. Od 14 hodin se koná Národní soutěž juniorů ve vábení jelenů o pohár Řádu svatého Huberta. Mezi třináctou až sedmnáctou hodinou jsou v celém areálu připraveny například ukázky loveckých plemen psů, dravců či jezdeckých dovedností. Návštěvníci se mohou těšit na Mozartovu operu Bastien a Bastienka, varhanní koncert, vystoupení loveckých trubačů či soutěže pro děti. Od 18 do 19 hodin bude v kostele Nejsvětější Trojice sloužena svatohubertská zpívaná a troubená mše. Poté následuje pochodňový průvod a ohňové vystoupení se světelnou a ohňostrojnou kompozicí.
K dispozici bude občerstvení všeho druhu (zvěřinové speciality, burčák, víno, medovina atd.)
U stánků si bude možné prohlédnout a koupit řemeslné a jiné výrobky a nebudou chybět ani ukázky řemesel.
Vden slavnosti mimořádně zastaví ve stanici Kuks některé rychlíky a budou posíleny osobní vlaky.
Lovecký Řád sv. Huberta založil hrabě František Antonín Špork (1662 až 1738) na svátek sv. Huberta 3. listopadu 1695 v Lysé nad Labem. Špork sám se jmenoval velmistrem a členství uděloval podle svého uvážení.
Podrobný program:
www.radsvatehohuberta.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.