Přihlásit

Opočno opět patří sokolníkům (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na nádvoří opočenského zámku včera oficiálně začalo slavnostním nástupem 42. mezinárodní setkání sokolníků. Pro účastníky akce, která se koná až do soboty, jsou každý den připraveny lovy za pomoci dravců ve třech desítkách honiteb na území Královéhradeckého a Pardubického kraje. Informoval o tom předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek, který setkání slavnostně zahájil.
Letos se v Opočně sešlo kolem tří set účastníků, to znamená nejen sokolníků, ale i příznivců sokolnictví. "Kromě našich přijeli sokolníci z okolních zemí, početná skupina z Belgie, kolegové z Anglie, Ruska a dokonce i z Jižní Koreje," komentoval Petr Zvolánek zájem o akci, který je srovnatelný s předchozími ročníky.

Vodětínský kopec
Do sokolnických lovů se letos zapojilo 110 dravců. "Jsou zde zastoupeni především orel skalní, sokol stěhovavý, raroh velký a káně Harrrisova," dodal předseda.
Kromě slavnostních nástupů (dnes v 10 a zítra v 9 hodin) a večerních výřadů (vždy v 19 hodin) si na nádvoří opočenského zámku může setkání sokolníků užít i veřejnost. Zítra od 10 hodin je na Vodětínském kopci již tradičně pro veřejnost připravena ukázka výcviku dravců.
Opočenský starosta Štěpán Jelínek si sokolníků váží. "Když se řekne setkání sokolníků, znalý člověk i za hranicemi republiky si okamžitě vybaví Opočno, a to nás těší. Je to tradice, která sem patří. My se proto snažíme sokolníkům vždy připravit ty nejlepší podmínky," reagoval na dotaz Štěpán Jelínek.
Klub sokolníků ČMMJ na svých oficiálních stránkách informuje, že sdružuje aktivní sokolníky Čech, Moravy a Slezska. Je jedinou sokolnickou organizací v naší zemi a patří k největším na světě. Je součástí Českomoravské myslivecké jednoty a základní organizační složkou klubu jsou sokolnická střediska.
V současné době má Klub sokolníků ČMMJ více než 450 členů. Nejpoužívanějšími dravci jsou jestřáb lesní, raroh velký, sokol stěhovavý, kříženci velkých sokolů, dále orel skalní a na popularitě získávají i někteří exotičtí dravci, jako např. káně Harrisova nebo rudochvostá.
V Klubu sokolníků je řada chovatelů. Část odchovaných dravců se používá dále pro sokolnictví, část pro posilování a doplňování chovného kmene a významný počet mláďat se vypouští zpět do přírody. V tomto směru je největším úspěchem hnízdění sokola stěhovavého v Praze na Týnském chrámu, a to od roku 1995. Samice prokazatelně pochází z chovu členů klubu.
Od roku 1991 je Klub sokolníků ČMMJ členem mezinárodní sokolnické asociace, která sdružuje kluby ze 40 zemí a více než 12 500 sokolníků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.