Přihlásit

Lesní roh zvládne zahrát dokonce i swing (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přesvědčili se o tom lidé v Aši a Kopaninách.
"Byl to nápad Miloše Šedivého," uvedl spoluorganizátor akce s názvem Česko-německé lovecké troubení Josef Týma. "První schůzku, kde jsme se domlouvali, jsme měli někdy v dubnu, nebo květnu," řekl, jak dlouho vlastně trvala příprava. "Ale je to krása," chválil trubačské umění myslivců. "To jsou muzikanti, kteří hrají pro radost a ne pro peníze."
Z celkových sedmi souborů pouhé dva byly z Čech. "To proto, že jen ony jsou v Karlovarském kraji. Po republice jich hraje hodně, ale jen Corni di Egra a Doupovští slivoni jsou blízko," upřesnil Týma. Tři soubory byly z Bavorska a dva ze Saska.
V Corni di Egra hraje také Miloš Šedivý. "Svým způsobem má Josef Týma pravdu, že to byl můj nápad. Ale jsem hrozně rád, že nám pomohli přátelé z Aše," řekl Miloš Šedivý. "Je bezvadná spolupráce s ašskou radnicí, s ašskými lesy i s agenturou T - team," uvedl. "My jako Corni di Egra děláme celou řadu akcí, ale bohužel jsme známější v Německu a ve světě než v Čechách. Takže tohle je jedna z věcí, které pořádáme. Ve Wunsiedlu jsme měli nedávno Česko-německý den za účasti OMS (okresní myslivecké sdružení - pozn. autora) z Chebu, který měl velký ohlas v německých sdělovacích prostředcích. Zúčastnily se jej dva tisíce návštěvníků. Takže jsme se rozhodli ve spolupráci s městem Aš v rámci Euregia Egrensis, které nám velmi pomáhá, uspořádat něco podobného," sdělil.
Soubor Corni di Egra nehrál typické lovecké fanfáry. "To je klasický český přístup," vysvětlil Šedivý. "My se snažíme přijít s něčím novým." Ovládat lovecký roh není snadné. "Je to snad nejtěžší hudební nástroj. Tam musíte hodně dělat nátiskem a hodně se musí dolaďovat pravou rukou," vysvětlil Šedivý. Pravá ruka je strčená přímo v trubce a její pohyb ovlivňuje výšku tónu. Nástroje, na které hrají Corni di Egra, jsou vyrobené na zakázku a hudebníci sami výrobcům pomáhali s vývojem nástrojů. "Jsme jediná kapela na světě, která ´kecala´ do výroby nástrojů," smál se Šedivý. Jejich lesní rohy vyrobila špičková firma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.