Přihlásit

Noční město si oblíbili čtyřnozí hosté ze skal (deník.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle odborníků se v posledních letech ve městech i ve vesnicích skalní kuny velice rozšířily. "V Českých Budějovicích možná žijí i stovky kusů," připouští zoolog Jihočeského muzea Petr Bürger. Upozorňuje však, že žádné oficiální sčítání neexistuje a jeho odhad vychází jen z neúplných pozorování.

Zvíře s dlouhým ocasem lze spatřit v parcích nebo při přebíhání silnice, jak se houpavými přískoky ubírá za svým cílem. Potravy najde mezi domy dost. "Městská populace kun loví holuby," uvádí jeden příklad za všechny možnosti Bürger a přidává vlastní zajímavou zkušenost.
Kuna si udělala pelech přímo v autě

"Parkuji svoje auto u muzea občas i přes noc," říká zoolog a dodává, že před nějakou dobou začal být v autě cítit zřetelný zápach, ale nebylo možné přijít na to, odkud se vzal. Až když přírodovědec nahlédl pod kapotu do prostoru motoru, záhada se vyřešila.

"Kuna si udělala v motorovém prostoru pelech. Okousala výstelku ze stěny a tahala tam holuby, které ulovila. Vracela se tam. Tato zvířata jsou velmi adaptabilní," vzpomíná Bürger na neobvyklého nevítaného hosta v automobilu.
Malí dravci s oblibou ožírají kabely

Vzápětí přidává zoolog i další postřehy o chutích čtyřnohých nočních slídičů. "Nevíme proč, ale chutnají jí i kabely, ožírá i bužírky v autech, kterými vedou dráty," upozorňuje Bürger a dodává, že oblíbeným útočištěm zmíněných zvířat jsou třeba garáže.
Noční tvor loví myši i potkany a miluje ovoce

Zájem dravého nočního všežravce však sahá mnohem dál než jen ke kabelům a holubům. Jeho potravou jsou myši i potkani, obojživelníci nebo drobné ptactvo. Rozhodně nepohrdne ovocem. "Kuna se ráda živí ovocem," zdůraznil Bürger. Když dozrávají třešně, lze pod nimi nalézt charakteristický válcovitý trus, kde je jedna pecka za druhou. "Svědčí to o tom, že kuna navštívila zahrádku nebo sad," usmívá se Bürger a na závěr exkurzu o zajímavém obyvateli města dodává, že už ale také viděl, že v zajetí chovaná kuna měla ve velké oblibě vánoční cukroví.
Město je jim novým domovem

Kuna patří k živočichům, kteří mohou žít v sousedství člověka podobně jako třeba tchoři. Ti žijí na okrajích měst nebo vesnic, ale v posledních 10 až 20 letech velmi ubyli a stali se vzácným zvířetem. Na rozdíl od skalních kun, kterým se poslední dobou ve městech poměrně daří.

Nejviditelnějším spoluobyvatelem člověka v Českých Budějovicích jsou však havrani, jejichž kolonie Na Sadech a jinde ve městě jsou nepřehlédnutelné."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.