Přihlásit

Divočáci ničí úrodu na polích (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Přemnožení divočáci přidělávají starosti farmáčům v celé oblasti. Myslivci se sice snaží jejich stavy regulovat, ale ani zvýšená aktivita lovců nepomáhá. Zvěř v posledních týdnech zlikvidovala zemědělcům úrodu za statisíce korun.
Divokých prasat je i letos na Valašsku více, než je podle odborníků vhodné. Škody způsobili například zemědělskému družstvu v Lešné na Meziříčsku. "Máme velké množství kukuřice, kterou milují. Je to pro ně lákadlo. Letos nám udělali škodu kolem sta tisíce korun," rozhořčil se předseda družstva Radim Bajar.
Za pravdu mu dal i předseda zemědělského družstva v Ratiboři Zdeněk Adámek. "Táhnou spíše na pole blíže obce Hošťálková," řekl předseda, který je zároveň i myslivec. "Ulovili jsme jich letos kolem padesáti. Je těžké je zastřelit. Je to noční zvěř. V poli divočáky jen slyšíte, ale nevidíte," řekl ze zkušenosti Adámek.
Účinnost jiných prostředků než odstřelu se prý neosvědčila. Jediným řešením je podle zemědělců regulace. Kvůli hladu ale zvěř překoná téměř vše. "Zkoušeli jsme obehnat kolem kukuřice jinou plodinu. Bodlák. Trochu se to zlepšilo, ale jen dočasně. K odpuzení stačí i chemické přípravky," uvedl lešeňský myslivecký hospodář Břetislav Janyška.

Lovci tvrdí: Je to proti etice
Stav divočáků se snaží usměrňovat ministerstvo zemědělství. Druhým rokem platí pokyn, podle nějž mohou nimrodi lovit také bachyně. Tím se zabrání přemnožení divočáků lépe, než při odstřelu selat a dvouletých kusů. Myslivci s tím však nesouhlasí. "Je to proti etice. Nejsme na to. Zas takové škody nedělají," oponoval Janyška.
Zvěře na Valašsku přesto není tolik, jako v jiných krajích republiky. "U nás ročně odstřelíme kolem sedmi set kusů. Jinde to je kolem dvou tisíc. Tento rok je hodně žaludů a bukvic. Z polí se přestěhovala černá zvěř spíše do lesů," uklidnil jednatel vsetínského Okresního mysliveckého spolku Jan Janoušek

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.