Přihlásit

Honitbám stárnou hospodáři (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladým myslivcům se moc do této práce nechce. Skýtá totiž spoustu povinností a zkoušky mysliveckých hospodářů jsou poměrně náročné.
"Každá honitba musí mít hospodáře. Do této funkce ho jmenuje orgán státní správy myslivosti. Hospodáři mají v honitbě spoustu povinností," poukázala jednatelka Okresního mysliveckého spolku Břeclav Vladimíra Vejrostová.
Úkolem hospodáře je plánování, jelikož každá honitba má stanovené plány a stavy zvěře, vydává také povolenky k lovu a organizuje společné hony na drobnou zvěř.
Zájemce o post hospodáře musí mít nejdříve základní kurz myslivosti. Pak je na řadě hospodářský. "Skládá se z písemné a ústní zkoušky. Vsobotu kurz dělalo jedenáct myslivců, z toho dva neuspěli v druhé části zkoušky. Do měsíce se o to mohou pokusit znovu," vysvětlila Vejrostová.
Hospodáři z mysliveckých sdružení na Břeclavsku jsou zpravidla už starší muži.
"Řada z nich to nechce dělat, protože třeba vzhledem ke svému věku zkrátka nemohou. Mají totiž za povinnost neustále se pohybovat v honitbě. U stolu nikdo nic nevyřeší. V terénu je třeba sčítat zvěř, pozorovat a žádat třeba o sanitární odstřely. Honitba je živoucí ekosystém," podotkla jednatelka okresního mysliveckého spolku.
Mladí myslivci se ovšem do této práce příliš nehrnou. "Hlásí se jich málo. Nechce se jim moc učit. Zkoušky nejsou lehké. Tady už je třeba znát dobře zákon," zdůraznila Vejrostová. Kurz připravující nové myslivce na post hospodáře trvá půl roku. Českomoravská jednota pověří okresní spolek výukou při počtu minimálně deseti zájemců. Ani po dokončení kurzu a úspěšném složení zkoušky přitom mladý adept není zcela připravený. "Dělá si pak praxi ve svém sdružení, kde se si ho vezme pod svá křídla stávající hospodář. Od něj se učí, co je zapotřebí. Zbytek může nastudovat," vylíčila Vejrostová.
Pokud někde hospodář vypomáhá ve více honitbách, protože tam zkrátka nikoho na tuto práci nemají, nepovažuje to jednatelka okresního mysliveckého spolku za dobré řešení. Vyzývá proto případné zájemce o kurz, aby se nebáli přihlásit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.