Přihlásit

Dnes slaví svátek patron lovců, myslivců a "lesáků (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jako dvořan franckého majordoma Pipina Heristaltského, zakladatele rodové moci Karlovců, se Hubert horlivě zúčastňoval všech radovánek u dvora, ale nejraději měl lov, hon a rybaření.
Vyprávějí se desítky příběhů a legend o jeho veliké lovecké vášni, neuvěřitelných trofejích ba přímo o zázracích, jichž byl v lese svědkem a které ho poté přivedly na duchovní cestu.
Jako příklad uvedu alespoň známého jelena, jehož při lovu v lese potkal a jenž měl mezi parožím svítící kříž, což Hubert pokládal za boží výzvu, aby se zasvětil duchovnímu životu.
Možná to ale bylo všechno jinak. Hubertovi zemřela mladá, krásná manželka Floriberta a on, plný žalu, se bez ní do světa zábav a radovánek už nechtěl vracet. Stal se knězem, později biskupem v Maastrichtu a Lutychu, kde nechal postavit velkou katedrálu. V Lutychu také v roce 727 zemřel.
Celý svůj život věnoval Hubert šíření křesťanství mezi obyvateli Arden.
Vedle svatého Antonína, Kornelia a Quirina, byl označen za jednoho ze čtyř svatých maršálů. Bývá zobrazován jako biskup, nejčastěji však jako lovec s loveckým rohem, mečem a se psy, jak klečí před zmíněným jelenem s křížem mezi parohy.
Svátek svatého Huberta byl často počátkem podzimních honů. I když například slavné parforsní hony na jelena v Pardubicích začínaly už počátkem října a končívaly 10. prosince a někdy až o Vánocích. Konávaly se však i 3. listopadu na Huberta.
Například roku 1894 se zde "Hubertovy jízdy" zúčastnil i arcivévoda František Ferdinand d'Este. V té době netušil, že za dvacet let ho čeká "sedm kulí v Sarajevu".
Po roce 1918 již nebyly parforsní hony obnoveny v tradiční formě a zůstalo jen při vyjížďkách do terénu, pořádaných posádkou a čilým pardubickým jezdeckým klubem, právě na Den svatého Huberta.
Jméno "Hubert" a zvláště jeho latinský tvar "Hubertus" nám připomíná nejen podzimní lovy, jezdce na koních v polích a lesích, ale i jednu docela praktickou věc spojenou s tímto jménem: lodenový kabát z vlněného sukna, mikané příze, na líci silně počesané. "Hubertus" je praktický a sluší každému, ale nejvíce lovcům a lesníkům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.