Přihlásit

Srnčí zvěř napadá zákeřný vir (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kándlová. Lucko, jak se ten vir šíří a může se nakazit i člověk?

Lucie KÁNDLOVÁ, redaktorka
--------------------
Tak nebezpečný vir se šíří pouhým dotekem, podle veterinářů je přenos na člověka velice málo pravděpodobný, ale stoprocentně to vyloučit nemohou. Papiloma vir ale může napadnout domácí zvířata především dobytek a koně. Zákeřný vir se u srnčí zvěře objevil už ve třech lokalitách a to na Jindřichohradecku, Českobudějovicku a Dačicku. Myslivci potvrzují, že se nákaza šíří velice rychle. Papiloma vir způsobuje zvěři nádory po celém těle, zvěř je oslabená a po několika dnech uhyne. Sami myslivci už někteří požádali o výjimku a mohou ve svých honitbách zvěř lovit a to i v období hájení. Veterináři nedoporučují lidem, aby maso z nakažené zvěře konzumovali.

Jan ZASADIL, lesník Hluboká nad Vltavou
--------------------
Ty nádory jsou ošklivé, nehezké a také ono to není jenom na kůži, ono je to uvnitř, takže i na vnitřních orgánech to může být. Mám pocit, že bych to asi nejedl, kdybych takový zvíře ulovil.

Radim ŠŤASTNÝ, Okresní myslivecký spolek Jindřichův Hradec
--------------------
Šel mi přes cestu srnec, tak jsem přizastavil, abych ho neporazil, samozřejmě koukal jsem na něj a on vlezl do struhy a svalil, se, normálně se svalil. Tak jsem k němu šel, no, a zjistil jsem, že těch nádorů má po sobě asi 15.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.