Přihlásit

Stav v oboře Radějov prověří ochránci přírody (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kolem obory se na Hodonínsku diskutuje hodně dlouho. Aktivity podnikatele vadí starostům i obyčejným lidem.
Poukazují, že majitel ignoruje zákony, že přemnožená zvěř páchá nemalé škody a les obory je obyčejným lidem zapovězený. Nedostanou se tam.

Vyrazí na kontrolu
Předchozí kontroly například ukázaly, že v oboře bylo až 1258 kusů daňčí zvěře. To je trojnásobek toho, co stanoví plán chovu. Šestašedesát napočítaných jelenů je dalším překročeným ukazatelem, tentokrát "jen" dvojnásobným. "Do dalšího sčítání bude vše v pořádku," řekl včera ČTK Novotný.
Lidé ze Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty proto v prvních měsících následujícího roku vyrazí do terénu na kontrolu, aby dalším sčítáním zvěře zjistili, nakolik Novotný snížil stavy zvěře. Podle Ivany Jongepierové ze Správy CHKO Bílé Karpaty kontrolní součty provedou v prvních třech měsících příštího roku. Novotný věří, že při kontrole obstojí. Stavy snižoval, množství zvířat již odlovil. Podle ochránců přírody stříleli i březí kusy.
Způsob hospodaření, respektive nesoulad reality s plánovanými stavy zvěře řeší správní řízení České inspekce životního prostředí. Další iniciovala Správa CHKO Bílé Karpaty. Příčinou je poškození přírody v rezervaci Kútky, kde daňci likvidují vzácné rostliny. Novotný měl zajistit, aby se tam zvěř nedostala. Ohradníky nepomohly a plot, který by problém vyřešil, zatím nestojí. Do jiné stavby plotu se pro změnu pustila radnice ve Strážnici. Starosta města Risto Ljasovský (nez.) nesouhlasí, aby Novotný užíval jejich pozemky uvnitř obory.
Majitel si proti sobě dokázal popudit starosty, hájící zájmy lidí z okolí. Naopak se ale těší podpoře Lesů České republiky. Ljasovský upozornil dokonce premiéra Fischera na vstřícnost, se kterou se Lesy ČR pustily s Novotným do jednání o směně asi tisíce hektarů pozemků.
"Je to skrytá privatizace obory a nelogické rozbití vlastnictví lesů na území CHKO, kde Lesy ČR mění ucelený les za roztříštěné pozemky po celé ČR," upozornil Ljasovský.
Napjaté situaci nepřispívá ani nedávný požár lovecké chaty v oboře. Událost se škodou za čtyři milióny korun prověřuje policie, Novotný totiž připouští úmyslné zapálení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.