Přihlásit

Portrét talentovaného malíře V. Nasvětila (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V 70. a 80. letech se u Václava Nasvětila začaly spojovat v malbě dva největší vlivy "imaginativní" Františka Muziky, profesora Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze, a "realismu" Oskara Brázdy.
Na konci 80. let ho jeho píle vynesla na vrchol imaginativní malby a jeho obrazy se dostaly do galerií v holandském Halenu. V letech 89-95 působil a maloval v jižním Holandsku u svého bratra. V té době obdržel III. cenu za obraz k tématu "Životní prostředí", při příležitosti světové konference v Amsterodamu.

Významné úspěchy
Obrazy z této doby zaujaly místa v soukromých galeriích a sbírkách v Holandsku, Ženevě a Německu, ale nejvíc v Kanadě. Západní kritici jeho "Imaginární realismus" velice kladně ohodnotili.
Bohužel, přišel říjen 1995 a zlom v životě Václava Nasvětila, těžká plicní nemoc, se kterou se potýkal, ho po dobu jednoho roku natolik fyzicky i psychicky vyčerpala, že mu síly nedovolily více, a během půl roku namaloval pouze nedokončený obraz svého "Autoportrétu z Bukova".
Po této době se vrátil k perokresbě, ilustracím, kresbám zvěře, krajinám a nádherným kyticím a jako dlouholetý myslivec se nezapře v loveckém zátiší. V roce 2001 obdržel dvě velké ceny. Byl pasován na rytíře "Řádu svatého Huberta" a byla mu udělena "Umělecká cena ČMMJ" za rok 2000.
Malby jsou postaveny na realistickém pojetí, náměty jsou plné děje v proměnách ročních časů a změn denního světla. Sám dlouholetý myslivec, má k těmto tématům a jejich tradičnímu pojetí ve výtvarném umění velice blízko. Jméno Václava Nasvětila je velice dobře známé nejen z autorství pasovacích listů, ilustrací loveckých a přírodních motivů, ale také z mnoha výstav pořádaných jak doma, tak i v cizině.
Mimochodem, upozorňuji, že tato výstava je prodejní - a obrazy Mistra Nasvětila jsou například v Německu ceněny kolem 2 tisíc EUR. Tady v Žatci je nyní můžete mít za třetinovou cenu.
Tyto realistické a přitom v osobním výrazu ztvárněné myslivecké obrazy zdobí lovecké sály bavorské šlechty, stejně jako světnice holandských sedláků a v neposlední řadě hájenky i lovecké kouty našich lesníků a myslivců. Jako velký žatecký patriot se nezapře v malířských pohledech na naše krásné město.
Kdo je tedy Václav Nasvětil? Vynikající výtvarník, mistr, ale v první řadě vzácný člověk. Václave, Žatec a jeho občané jsou na Tebe pyšní.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.