Přihlásit

Kvůli alkoholu si myslivec nezastřílel (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kozlany, Nemojany
Je šero, sobota krátce po rozednění. Další prosincový den, kdy se slunce ani neukáže a mezi ránem, polednem a večerem není žádný rozdíl. Spolu s několika policisty přešlapujeme na poli u silnice vedoucí z Rostěnic do Lulče kousek od vesnice. Muži i ženy zákona, které jsou ve výrazné převaze, vyrazili na hon. Lovnou zvěří jsou ale tentokrát myslivci. Začíná zátah na ty z nich, kteří nepečují o svoje zbraně a nedrží na uzdě náklonnost k alkoholu.
"Vás je tu víc než myslivců," usmívá se hospodář nemojanského sdružení Hranáč Antonín Vašíček, který na shromaždiště před honem přichází jako druhý. Každého srdečně přivítá stiskem ruky. Začínají se trousit další nimrodi. Jsem rád, protože mě už pěkně zebou nohy a vypadalo to, že hon snad ani nebude.

Nemojanští jsou vzorní
Uniformy s nápisem Policie nikoho nepřekvapí, nikdo není rozmrzelý. Vypadá to, že všichni mají čisté svědomí. To potvrzují konroly dokladů, zbraní i zkouška na alkoholovém testeru. "Chlapi, vy ty flinty už po honech nečistíte, co?" zlobí se naoko policista, který důkladně kontroluje brokovnice. Chybička se prý sem tam najde, nejde ale o nic vážného.
Nemojanští myslivci nám tak můžou předvést nástup a vyrazit do polí. Hospodář Vašíček ale moc velký optimista není. "Byl hodně chladný a deštivý červen, což neprospělo hlavně bažantům. Ve výřadu budeme mít tak třicet kohoutů a čtyřicet zajíců," odhaduje Vašíček. Přitom pamatuje hony, kdy se mezi nimrody z Nemojan dělil úlovek v podobě tří set zajíců a sedmi set bažantů. Jenže to bylo před čtyřiceti lety.
Míříme na druhý hon, který má začít v Kozlanech. Muži v zeleném mají sraz v tamní hospodě. Opakuje se předchozí scénář, policistka v zakouřeném sále vysvětluje, proč s kolegy přijela a co myslivce čeká.
Vyvolaní nimrodi poslušně a ukázněně postupují v řadě k dechové zkoušce a prověrce dokladů se zbraněmi. "Letos mě kontrolují už podruhé, je to úplně běžné," je v klidu myslivec Jaroslav Navrátil z Manerova s krásným psem Bartem.
Podobně jako Navrátil hovoří další člen místního mysliveckého sdružení Karel Pospíšil, který má na starost občerstvení. "Dneska si před honem nikdo pít alkohol nedovolí, nic tu opravdu nikdo neměl," říká Pospíšil.

V Kozlanech spadla klec
Jenže jednomu z myslivců není po kontrole vůbec do zpěvu a odevzdává policistovi svou zbraň. Nadýchal. "Podle všeho šlo s největší pravděpodobností o zbytkový alkohol," objasňuje tiskový mluvčí vyškovské policie Petr Nečesánek. Pospíšil tak podle všeho nelhal, v hospodě nikdo z myslivců alkohol nepil. "On si někdo myslí, že může klidně v pátek večer vypít třeba šest piv a čtyři štamprle a pak jít v sobotu ráno na hon, ale to se plete. Byl to host, ne člen sdružení," zdůrazňuje Pospíšil s úlevou, že ostuda nepadla na domácí nimrody.
To, co je dnes výjimkou, ale bývalo před pár lety úplně běžné. "Dřív se tady pilo na honech dost. To se stávalo, že kolikrát myslivce vodil pes. Ani si nevystřelil a nevěděl, kde je," trefně vystihuje s úsměvem jeden z kozlanských nimrodů.
Dnes není něco takového možné. Policejní kontroly jsou časté a důkladné. Podle Nečesánka policisté vyrážejí na hony prakticky každý týden. Letos za sebou mají už šestnáct kontrol. Alkohol v dechu měl třetí hříšník. "Policisté mu zabaví brokovnici, zbrojní pas a průkaz zbraně. Honu se už nesmí zúčastnit ani jako honec. Pušku si smí vyzvednout první všední den, hrozí mu pokuta do pěti tisíc korun," popsal postih vyškovský policejní mluvčí. A doplňuje, že v případě zvlášť závažných přestupků může nedbání zákona viníka stát až padesát tisíc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.