Přihlásit

Na Šumavě zkoumají rysy pomocí fotopastí a lapačů srsti (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Tento měsíc bylo podle zoologa Luďka Bufky na území zhruba 940 kilometrů čtverečních rozmístěno několik desítek párů fotopastí a lapačů srsti, k dispozici už jsou první snímky.
"Díky kvalitním snímkům je možné na srsti jednotlivých zvířat porovnávat tmavou kresbu, která je zcela jedinečná, stejně jako jsou lidské otisky prstů," uvedla Kristina Daniszová z mezinárodního projekčního týmu.
Genetickým rozborem DNA chlupových cibulek pak lze získat informace o jednotlivých zvířatech, například pohlaví a příbuzenské vztahy, vysvětlila.
U fotopastí jsou vždy dva různé typy lapačů srsti. Kůly, na kterých jsou umístěné, budou pravidelně natírány látkou, která má rysa lákat a stimulovat k drbání. Důležitý na projektu je podle vědců jeho přeshraniční aspekt. Zvířata neznají hranice amigrace rysů se počítá ve stovkách kilometrů. Dospělý samec obývá teritoria o velikosti až 400 kilometrů čtverečních, přičemž park Šumava má rozlohu 690 kilometrů čtverečních.
Minimu návštěvníků parků se podaří rysa v přírodě spatřit, za štěstí to považují i sami zoologové a lesníci. "Záleží to na šťastné shodě náhod, měl jsem to štěstí pozorovat delší dobu i kočku s koťaty, která ke mně přišla a nevěděla o mně. Zvířat je málo a skrývají se. Většinou oni vidí dřív nás a člověku se vyhnou," uvedl Bufka, jenž se výzkumem šumavské populace rysa zabývá řadu let.
Jeho původní populace zanikla vlivem pronásledování člověkem ve 2. polovině 19. století. Existenci té dnešní dalo základ vypouštění rysů v 70. letech minulého století na území sousedícího Bavorského lesa a v 80. letech na české straně Šumavy, kde se jednalo o 17 jedinců. Vzniklá populace se trvale sleduje a sčítá, třeba pomocí stop ve sněhu.
Od roku 1996 je prováděn na české i bavorské straně Šumavy radiotelemetrický výzkum. Zatím bylo označeno vysílačem 15 těchto zvířat.
Největším ohrožením rysů je ilegální lov. Za osm let z 15 telemetricky sledovaných kusů jeden uhynul, tři byli prokazatelně zastřeleni a i další čtyři asi připravili o život pytláci.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.