Přihlásit

Pytláci po zmírnění trestů lesy nezdecimovali (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Tak jako tak je to špatný zákon," dodávají.
"Zaznamenali jsme po Novém roce dvě střelené srny. Těžko ale půjde prokázat, zda byly postřelené při lovu nebo pytlákem," uvedl pro Právo jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově Jiří Procházka.
Podle něj však pytláci čekají spíše na chvíle, až bude menší pohyb myslivců v lesích. "Sezóna na vysokou ještě trvá do poloviny ledna," doplnil Procházka.
"Náznaky tu jsou, nedávno jsme viděli v lese terénní auto se zhasnutými světly. Boj s pytláky je těžký, mnozí mají strach, aby po nich pytláci nevystřelili," řekl Právu Ladislav Hynek z Okresního mysliveckého sdružení Cheb.
Podle myslivců je brzdou pytláků také sníh, hůř bude, jakmile na jaře sleze.
Nová zákonná úprava posunula u pytláctví hranici trestného činu až nad pětitisícovou škodu. To podle myslivců zaktivuje tzv. masaře, kteří si střelbou divočiny a jejím ilegálním dodáváním do restaurací přilepšují.
"Teď už se nemusí vůbec bát. Dokázat někomu, že udělal škodu za víc než 5000 korun, aby se jednalo o trestný čin, je skoro nemožné. Vždyť výkupní cena divočáka je 30 korun za kilo. Prase o váze 150 kil je tedy pořád ještě k přestupkové komisi. Navíc metody jsou mezi těmito pytláky striktně organizované. Jedni střílejí a druzí již beze zbraní za nimi úlovky sbírají. Pokud jsou náhodou s uloveným kusem přistiženi, jednoduše se vymluví, že zvěř nalezli a jdou ji odevzdat," řekl Právu zástupce Krajského ředitele Lesy ČR v Brně Josef Košíček.
Právě cena upytlačeného zvířete je zatím nejbolavějším místem nové úpravy. Nikdo zatím neví, co bude určující. Váha masa a jeho tržní hodnota? Nebo trofeje případně biologická hodnota? Oficiální ceník zatím neexistuje. "Zákonem stanovené pětitisícové hranici by nyní odpovídal například stokilový jelen, protože můžeme vycházet jen z nákupní ceny masa. U srnčího, kde kus představuje zhruba 12 kg masa při jednotkové ceně mezi 65 až 85 korunami, by muselo jít i o několik kusů naráz. Na takové zajíce či bažanty by pytláci mohli uspořádat rovnou hon," kritizoval důsledky nové právní úpravy myslivec.
Vedle taxy za váhu masa prý existuje ještě cena za odstřel podle hodnoty trofeje, ani ta však nemá jednotný ceník.
"Myslivec má ze zákona povinnost zachovávat nejhodnotnější kusy. Než se takové zapojí do reprodukce, trvá to několik let. Zákon však nerozlišuje u lesní zvěře ani to, přitom u hospodářských zvířat se s termínem chovný kus běžně operuje," upozornil předseda myslivců Žďárska Oldřich Sedlář .
"Cena zhruba desetikilového srnčete se může pohybovat kolem 1100 korun, kdy kilo srnčího můžeme brát odhadem za 110 korun. Ale třeba cena pořádného jelena se může vyšplhat až na 200 tisíc korun," řekl Hynek.
Ministerstvo zemědělství dosud nevydalo jasné instrukce na ohodnocení lesní zvěře. A zřejmě v dohledné době nevydá.
Jak Právu řekl tiskový mluvčí MZe Ondřej Veselý, i nadále se počítá s tím, že škodu na upytlačené zvěři v každém takovém případě určuje soudní znalec.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.