Přihlásit

Ptáky sůl zabíjí (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptáci na Písecku potřebují v současných mrazech pomoc lidí.
"V minulosti ptáci přežívali bez toho, aby je lidé v zimě krmili, ale to dnes není možné. Člověk totiž zásadním způsobem změnil krajinu a omezil ptákům možnosti, kde najít potravu. Neexistuje mnoho mezí, kde by ptáci hledali potravu," vysvětluje ornitolog Prácheňského muzea v Písku Jiří Šebestian.
Podle jeho názoru je nanejvýš důležité, aby lidé ptáky krmili.
"Zásadní je dávat ptákům potravu pravidelně. Semena slunečnice, lnu, lojové koule. Hlavně ne housky, rohlíky. Pečivo je totiž slané a sůl představuje pro ptáky jed. Jeden jediný krystalek soli zabije sýkoru. Jednou jsme v krmítku viděli dokonce i buchtu. Lidé často chtějí pomoci, ale v dobré vůli ptáka nevědomky zabijí," varuje Jiří Šebestián. Ptáci jsou schopni se naučit přilétat na krmítko v pravidelný čas. "Ptáci přiletí přesně, čímž ušetří dost energie, což je v tomto mrazu dost důležité," doplňuje Šebestian.
"Podle statistik kolem 90 procent ptačích mláďat nepřežije kvůli nedostatku potravy svoji první zimu," vysvětluje Šebestian. "Pták je schopen několik dní o hladu vydržet. Často se stává, že sýkory, které u nás zimují, jsou třeba z Ruska nebo Finska. Lidé si říkají, že je zbytečné krmit cizí ptáky, ale to je omyl. Pokud u nás vymře velká část populace, cizí populace jsou schopny ji doplnit," ví Šebestian. Zima může znamenat velké nebezpečí i pro lesní zvěř.
"Zvířata jsou zatím v klidu, moc nejsou v pohybu. Týden bez většího množství potravy vydrží celkem bez problémů," říká jednatel Lesů města Psíku Václav Zámečník.
"Samozřejmě zvěř přikrmujeme, ale nedá se říct, že by se kvůli relativně krátké době, kdy mrzne a je sníh, prudce zvýšila spotřeba potravy. Krmíme stejně jako celou zimu," doplňuje Václav Zámečník. "Naše lesy objíždí parta, která doplňuje krmivo v krmelcích podle toho, jak rychle ho zvěř spotřebovává," vysvětluje Zámečník.
Na další dny předpovídají meteorologové pokračování mrazů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.