Přihlásit

Sporná obora v Radějově už sedm let právně neexistuje (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle zástupkyně veřejného ochránce práv Jitky Seitlové byla obora založena v roce 1993 protiprávně, když i tehdejší zákony neumožňovaly vznik intenzivního chovu zvěře v přírodně vzácných lokalitách, což je případ Radějova, ležícího na území CHKO Bílé Karpaty.
"Pro nás je to nová informace. Je to příznivá zpráva, co bude dál, je ale otázkou právního výkladu," řekl Právu vedoucí Správy CHKO Bílé Karpaty Jiří Němec.
"Nález ombudsmana nemá přímý vliv na existenci obory, je však významným argumentem pro naše plány. Obrátíme se na právníky z našeho ústředí a budeme konzultovat postup. Pokud naznají, že má smysl to řešit, půjdeme do sporu," dodal.
Navzdory všem problémům a nesouhlasu ochránců přírody a starostů okolních obcí získal provozovatel obory, bývalý šéf Hamé Babice Leoš Novotný, souhlas ministerstva zemědělství ke směně pozemků, která by mu upevnila pozici vlastníka celé obory. Tím ministerstvo popudilo i jihomoravského hejtmana Michala Haška, který dění označil jako skrytou privatizaci státních lesů a bude žádat o zveřejnění všech podrobností prodeje. Hejtman nález ombudsmana uvítal, zatím jej ale blíže nekomentoval. "Ministerstvo zemědělství odsouhlasilo navrhovanou směnu pozemků mezi Lesy ČR a rodinou Novotných a odeslalo své stanovisko státnímu podniku," sdělil včera Právu mluvčí MZe Petr Vorlíček.
K názoru kanceláře ombudsmana ČR, zpochybňujícího právní status obory, se MZe nemůže vyjadřovat, neboť jej dosud oficiálně neobdrželo.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.