Přihlásit

Pozor na zvěř, škody na vozidle vám nikdo nezaplatí (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Naštěstí se nic nestalo. "Snažila jsem se přibrzdit a ztlumit dálková světla na potkávací, abych zvěř zbytečně neoslňovala. Dopadlo to dobře, srnky si celkem v klidu pokračovaly ve své cestě přes silnici, já jsem se ale pořádně lekla. Od té doby se snažím jezdit v noci ještě opatrněji," dodala Mejzlíková.
V konkrétních číslech...

Nechybělo mnoho a tento zážitek také mohl být evidován v policejních statistikách v kolonce "Viník nehody - lesní, domácí zvěř". Podle policejních statistik se vloni stalo takových případů víc jak tři tisíce, skutečná čísla jsou ale mnohonásobně vyšší.

"Z průzkumu prováděného v letech 2007 - 2008 vyplývá, že je ročně usmrceno silnicích a dálnicích v České republice na 570 tisíc zajíců, 52 tisíc srnců, 350 tisíc ježků, 70 tisíc bažantů a 50 tisíc kun," píše se například ve Zprávě o stavu přírody a krajiny za minulý rok, kterou vydalo ministerstvo životního prostředí.
Jak je takový rozdíl možný?

"Usmrcení jedinci nezůstávají vždy pouze na vozovce nebo v jejím bezprostředním okolí, ale značná část jich uhyne na skrytých místech," vysvětlil Zdeněk Florián, vedoucí odboru zemědělství, lesního hospodářství, myslivosti a rybářství krajského úřadu. Dodal, že ve Zlínském kraji klesají stavy drobné zvěře, rozšiřuje se síť veřejných komunikací a při střetech s velkými druhy savců hrozí i velké riziko osádkám automobilů. "Proto bychom chtěli během letošního roku vyzkoušet některé metody směřující k zabránění vstupu zvěře na vozovku. Těch je celá řada, ale za perspektivní považujeme využití pachových ohradníků," řekl Florián.
Přečtěte si: Řidič autem usmrtil sedm divočáků

To je způsob, kdy se na nosnou látku, jako je například polyuretanová pěna, lidské vlasy nebo textilie, nanese některý z přípravků, jehož pach odrazuje zvěř od vstupu na nebezpečná nebo chráněná místa. Počet nahlášených případů, které se dostanou k policii, se čítá na desítky ročně. "V roce 2008 jsme měli čtyřicet případů, loni dvacet. Letos už se staly další tři případy, poslední je z uplynulé středy. Mladému řidiči vběhla pod kola srna v lokalitě Vsetín - Poschla. Byla tam pouze škoda na autě ve výši tři tisíce korun," sdělila mluvčí vsetínské policie Ludmila Brousilová.
Pomačkané plechy lze zaplatit jen z havarijního pojištění

Oslovené pojišťovny se shodují, že se většinou jedná spíše o menší škody na autě. "V loňském roce jsme ve Zlínském kraji evidovali 129 havárií, při kterých došlo ke srážce se zvěří. Naštěstí se ve většině případů jednalo o menší škody, pomačkané plechy a polámané plasty," poznamenal mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Počet srážek aut se zvěří přitom neustále roste. "Ze Zlínského kraje bylo za loňský rok hlášeno 127 střetů se zvířaty, zatímco v roce 2008 jich bylo o osm méně. Pozvolný nárůst těchto škod registrujeme i celorepublikově," informovala Dagmar Koutská z odboru komunikace České pojišťovny.

Kdo si ale myslí, že se mu plech promáčknutý od srážky se zvěří zaplatí z povinného ručení, je na omylu. "Tato škoda není z povinného ručení kryta. To je logické, protože povinné ručení slouží ke krytí škody způsobené jiné osobě a nikoli ke krytí škody na vlastním vozidle. K úhradě škody lze využít havarijní pojištění," vysvětlila mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.
Dáte si zvíře k večeři? Porušujete zákon!

Velké procento řidičů je také schopno sražený kus sbalit do kufru a večer si dát srnčí kýtu. To ale není legální. "Zvěř je národní bohatství a v případě srážky připadne mysliveckému sdružení, které má v daném místě honitbu. Pokud někdo sražený kus zamlčí a odveze, dopouští se tím pytláctví," upozornil jednatel Okresní myslivecké jednoty Vsetín Jan Janoušek.
Čtěte také: Hodit sraženou srnu do kufru zavání trestným činem

Podle odborníků je zásadní jezdit opatrně. "Důležitá je předvídavost řidiče a dodržování rychlosti. A také nestrhávat volant, protože tam je riziko ohrožení dalších účastníků silničního provozu," radí ředitel krajského ředitelství Lesů ČR ve Zlíně Martin Pavlíček.
Kde hrozí srážky

Mezi riziková místa v kraji tak patří hlavně cesty vedoucí lesem. "Na Kroměřížsku, kde bylo vloni nahlášeno dvaačtyřicet nehod způsobených srážkou se zvěří, je několik takových míst. Jde například o Tesák a Troják, Střílky, Koryčany, cestu mezi Věžkami a Zlobicemi a další," vyjmenovala mluvčí kroměřížské policie Barbora Balášová. Na Slovácku je to hlavně silnice I/50 vedoucí přes Buchlovské hory. "Jde především o úsek ze Zlechova. Dále se tyto nehody objevují například mezi Bánovem a Starým Hrozenkovem nebo mezi Bojkovicemi a Slavičínem," uvedl uherskohradišťský mluvčí Aleš Mergental.

Pojišťovny řidičům radí po střetu se zvěří přivolat policii, která zdokumentuje škody. "Ta má i kontakty na místně příslušné myslivecké hospodáře, kteří zajistí označení a odklizení zvěře. Doporučujeme pořídit si fotodokumentaci poškozeného vozidla a zvěře. Důležité je to zejména v případě, že řidič míní uplatňovat náhradu z havarijního pojištění," řekla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.