Přihlásit

Na východě Čech je dalších 328 sloupů elektrického vedení bezpečnějších (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Technici Skupiny ČEZ chrání ptactvo před úrazem elektrickým proudem montáží speciálních ochran proti dosedání ptactva na vedení vysokého napětí.
V roce 2009 ve východních Čechách postupně osadili 328 podpěrných bodů (sloupů a stožárů). Zabezpečili tak vedení vysokého napětí v délce 28,3 kilometru. Většina prací byla provedena metodou práce pod napětím, při níž není omezena dodávka elektrické energie odběratelům. Ochraně ptactva před úrazem na vedení vysokého napětí se energetici věnují již řadu let, na východě Čech se touto problematikou začali zabývat již v devadesátých letech.
Cílem je zabránit úrazům či úhynu ptactva způsobeného jejich dosednutím na elektrické vedení či při vzletu.
Skupina ČEZ spolu s ochránci přírody pokračuje v naplňování dohody, která upřesňuje prioritní území z hlediska ochrany ptactva před úrazem elektrickým proudem.
Na východě Čech došlo v roce 2009 k osazení 328 podpěrných bodů vedení vysokého napětí ochrannými prvky, a to ve spolupráci s ornitology ve vytipovaných oblastech Havlíčkobrodska, Českotřebovska a Rychnovska.
Náklady na tato opatření dosáhly částky téměř 2,9 milionu korun.
Menší ptáci, jako například vrabci a vlaštovky, ohroženi nejsou. Tito ptáci mají malé rozpětí křídel, a proto u nich nehrozí zásah elektrickým proudem.
K tomuto dochází zejména při dosedání nebo vzletu ptáků s větším rozpětím křídel, kterými se dotknou současně dvou vodičů. Nejvíce ohroženou skupinou ptáků jsou proto ti s větším rozpětím křídel, především dravci, kteří využívají ve volné krajině sloupy jako místa pro odpočinek nebo pozorování při lovu.
Ochrany proti dosedání ptactva na vedení montuje skupina techniků specializovaného útvaru Práce pod napětím, celá operace tak proběhne bez přerušení dodávky energie odběratelům.
"Pomocí speciální techniky, velice přísných bezpečnostních opatření a díky pečlivému zaškolení přímo pro "práce pod napětím" mohou zaměstnanci Skupiny ČEZ svou činnost vykonávat i na vedeních vysokého napětí, aniž by byla přerušena dodávka elektrické energie zákazníkům," říká František Diblík, vedoucí oddělení PPN ze společnosti ČEZ Distribuční služby.
Na územích celé ČR, ve kterých společnost ČEZ Distribuce provozuje vysokonapěťová vedení, se nachází 26 z celkem 38 vyhlášených ptačích oblastí soustavy NATURA 2000.
Těmito oblastmi prochází 3299 kilometrů vedení vysokého napětí.
Až do roku 2009 šla v ochranných opatřeních Skupina ČEZ nad rámec zákonných povinností, které se od roku 2004 vztahovaly pouze na nová a rekonstruovaná vedení.
Od loňského roku však tzv. energetický zákon ukládá osadit ochranami proti úrazům ptáků elektrickým proudem všechna vedení vysokého napětí.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.