Přihlásit

Zima hubila zvěř, hony letos někde nebudou (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Byli to v nemalé míře sami myslivci, kdo rozhodoval o tom, jak se zvěř vypořádala se zimou. Kdo v zimě nepřikrmoval, nemůže očekávat na jaře zázraky a honitby plné zvěře. Naopak, podzimní hony možná budou někde zbytečné.
"Zima byla z pohledu myslivosti srovnatelná se zimou roku 2006, snad jen s tím rozdílem, že její následky nezhoršily, a doufám, že už ani nezhorší, povodně," řekl Jiří Mach ze společenství obhospodařujícího honitbu v Charvátské Nové Vsi. Ve zmíněném roce jim polovinu zimou poznamenané honitby spláchla jarní povodeň a pak celý rok nedělali nic jiného, než napravovali škody ve stavech zvěře.
Srnčí zvěře v zimě myslivci napočítali asi tři uhynulé kusy. "Zvěř asi věděla, jaká bude zima, divočáci ji zvládli, už na podzim byli dobře zasádlení, chystali se na zimu včas. To platí i o srnčí, přesto jsme ale registrovali, že v zimě srny zalehly v blízkosti zásypů, kam jsme vozili krmivo," dodal Mach.
Na jedné krátké vycházce jiný myslivec ze stejného společenství objevil tři mrtvé volavky, kterým led přehradil cestu k potravě. Sčítání zvěře v honitbách napoví více, mnohá myslivecká sdružení ale budou asi velmi vážně zvažovat, jestli vůbec na podzim nachystají nějaký hon. Zimou vyhladovělá a zesláblá zvěř, které se nedostalo přikrmování, stěží může mít dostatek mladých a zdatných mláďat. O tom, jak velký byl hlad v přírodě, nejlépe vypovídají okousané stromky a keře. Přirozená potrava skončila pod zmrzlou sněhovou krustou, která byla pro mnohé tvory nepřekonatelná a hlad je přinutil okusovat stěží poživatelnou kůru stromů.
"Taky bude hodně záležet na počasí. Pokud budou dlouhodobé deště, snůška bažantích slepic bude nižší, slepice pak ani nevydrží sedět na vejcích, méně bude i zajíců. Navíc promoklá a prochladlá mláďata snáze uhynou," připomněl myslivec.
Přikrmování ale mělo i nežádoucí efekt. Zvěř, shromažďující se v místech s pravidelnou dodávkou krmiva, zase lákala predátory. Hlad měly i lišky, jezevci a další dravci, kterým se kolem zásypů a krmelců lépe lovilo. V době, kdy bažanti začnou snášet vejce a zajíci mláďata, začnou být problémem i přemnožení všežraví divočáci, na jejichž vrub jde nemálo zlikvidovaných mláďat.
"Velké ztráty nám v honitbě působí i auta, pod koly umírá velké množství zvěře," upozornil Mach. Kdo prý od myslivosti čeká jen střílení a zábavu z lovu, je zklamán, protože je to především práce a starosti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.