Přihlásit

MS Bor Machov chová nejlepší muflony na světě (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Členové spolku provozují myslivost na rozloze 1545 hektarů na pozemcích, které mají pronajaty od Honebního společenstva (jedná se o spolek vlastníků).
Myslivecké sdružení Bor v minulosti mnoho let usilovalo o udělení bonity pro chov mufloní zvěře. Spolek nakonec tuto bonitu obdržel. A jak se v současné době ukazuje, bylo to jedině dobře. Cílený chov mufloní zvěře totiž myslivcům z Machovska přinesl ohodnocení honitby nejlepším chovem muflonů, což dokazuje několik trofejí s vysokým bodovým ohodnocením. V roce 2009 byl uloven další "zlatý muflon". Muflona ulovil Petr Žoček za doprovodu Jiřího Scholze v říjnu 2009, a to v lokalitě obce Bělý na Machovsku. Jedná se o nejsilnější muflona uloveného ve volné honitbě nejen v této oblasti, ale rovněž v rámci světa.
Na Světové výstavě vývoje myslivosti a lovectví, která se konala v Brně, získal lovec Petr Žoček Certifikát oceněné trofeje muflona na 247,45 bodů CIC.
Více informací o této unikátní trofeji a také rozhovor s Petrem Žočkem a Jiřím Scholzem přineseme v Náchodském deníku v pátek.
Další ze zajímavých informací z Mysliveckého sdružení Bor Machov se týká právě uplynulého zimního období. To totiž prověřilo připravenost myslivců. Dlouhodobé mrznutí a napadaná velká vrstva sněhu měly v zimě na svědomí to, že zvěř byla velmi odkázána na přikrmování myslivců. Jedněmi z nejdůležitějších zařízení určených k těmto účelům jsou krmelce, které myslivci v létě naplní senem, a v zimě, kdy zvěř strádá, ji přikrmují - jadrným krmivem, léčivým krmivem, solí i dalšími krmivy. Jak se ukázalo, toto přikrmování zvládli myslivci z Machovska v zimě na výbornou - zvěř byla udržována v dobré kondici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.