Přihlásit

Výstava trofejí ukazuje českou myslivost v dobrém světle (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než sedm stovek trofejí mohou vidět návštěvníci v aule lesnických škol v Písku. Od včerejška se tu totiž koná chovatelská přehlídka trofejí. "Jsme rádi, že je výstava zrovna u nás, protože celý areál školy je lesnictvím přímo nasáklý," pochvaluje si ředitel Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga Písek František Bušina. "V loňském roce se nám do pamětní knihy zapsalo více než 700 návštěvníků, a protože se určitě nezapsali všichni, bylo jich celkem více než tisíc. Letos chceme překonat tisíc i v počtu podpisů," informoval David Schwedt ze spolupořádajícího odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku.
Návštěvníci si mohou za dobrovolné vstupné prohlédnout jak trofeje daňků, tak i jelenů nebo muflonů, po pečlivém hledání mohou lidé vidět i jedinou lebku lišky. Nejvíce trofejí však pochází ze srnčí zvěře.
"Vychází to z toho, že srnčí zvěř je díky přírodním podmínkám na Písecku nejrozšířenější," říká Schwedt.
V letošním roce organizátoři umístili do auly kromě trofejí i fotografie zvířat a památných stromů, ale i sekci panelů věnovaných Šumavě. "Chceme přiblížit lidem myslivost a výsledky její práce. V médiích se objevují často spíše negativní zprávy, přitom na českou myslivost můžeme být hrdí. Zároveň chceme ale přilákat i lidi, kteří se o trofeje až tolik nezajímají, proto jsou tu i věci, které se lovu přímo netýkají," doplňuje Schwedt. Trofeje jsou pro přehlednost označeny barevnými symboly, zelená značí z chovatelského hlediska dobrý odstředl, modrá to, že vhodnost odstřelu nešlo určit a červená nevhodný. "Vhodné je odstřelovat zvěř, která má třeba poškozené a křivé paroží, není geneticky kvalitní. Naopak, pokud někdo zastřelí mladé nadějné zvíře, které ještě nepředalo své geny dál, je trofej označena červeným puntíkem, doplňuje Schwedt.
Výstava trofejí bude trvat až do 19. dubna, návštěvníci si ji mohou prohlédnout

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.