Přihlásit

Jed usmrtil přes tisíc racků (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okolí vodní plochy v přírodní rezervaci Chomoutovského jezera nedaleko Olomouce se v posledních dnech stalo hromadným pohřebištěm racků chechtavých. Včera na jeho březích posbíraly dvě desítky dobrovolníků včetně myslivců přibližně patnáct set mrtvých racků. Výsledky rozborů ukazují, že se ptáci otrávili přípravkem na hubení hrabošů z okolních polí.
V Přírodní rezervaci Chomoutovské jezero, která je součástí Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví (CHKO LP) a Ptačí oblasti Litovelské Pomoraví soustavy NATURA 2000, začali hynout ptáci již v minulých týdnech. Jejich kolonie přitom hnízdí na velkém ostrově Chomoutovského jezera každým rokem a také z tohoto důvodu jde o jednu z nejvýznamnějších ptačích rezervací na Střední Moravě. "Za léta, co dělám ochranu přírody, si nepamatuji, že by se něco podobného dělo. Jsem z toho nešťastný, je to strašná škoda," uvedl Jaroslav Spurný, dobrovolný strážce přírody.
Ten byl také jedním z těch, kteří byli u počátku neštěstí. "Ve středu 7. dubna jsem na Chomoutově viděl racky, kteří ztratili plachost, ale myslel jsem si, že je to normální, racci jsou tady na lidi zvyklí. Druhý den mi volal kolega rybář, že tam jsou nějací uhynulí ptáci a že se ostatní chovají divně. Dostávali křeče, proto jsem okamžitě kontaktoval kamaráda ornitologa," popsal sled událostí Spurný s tím, že v neděli našli dalších asi dvacet mrtvých jedinců. Ornitolog Karel Poprach pak oznámil úhyn Správě CHKO LP a Státnímu veterinárnímu ústavu.
Pracovníci Správy CHKO LP a inspektoři olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí se do přírodní rezervace vydali již minulý týden. "Jenom na ostrovech a v těsné blízkosti břehů jsme zjistili osm set devadesát dva uhynulých racků. Mimo to byli pozorováni další jedinci s příznaky akutní otravy," informovala Olga Žerníčková, zástupce vedoucího CHKO LP. Podotkla, že v okolí Chomoutovského jezera našli na polích mrtvé hraboše a zbytky neznámého přípravku. "Státní veterinární správa v Olomouci zadala rozbor uhynulých kusů a výsledky potvrdily přítomnost chemikálie na hubení hlodavců s názvem Lanirat Micro. První pitvy prokázaly krvácení do trávicího traktu, úhyn ptáků je při požití přípravku neodvratný," vysvětlila včera Žerníčková. "Máme informace od Státní rostlinolékařské správy, že tento přípravek byl použit v okolí Chomoutovského jezera na zemědělské pozemky, a to na přelomu března a dubna. Jde o povolený přípravek," pokračovala.
Další vyšetřování má zjistit důvod, proč přípravek způsobil hromadný úhyn.
Státní veterinární správa zadala rozbory uhynulých ptáků i na ptačí chřipku, tu však výsledky vyloučily.
"Netýká se to jen chráněných druhů, myslivci v minulosti tady zaznamenali velký úhyn třeba zaječí zvěře a bažantů," poznamenal Michal Servus, vedoucí CHKO LP.
Ředitel olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí říká, že teď napíšou podnět na Státní rostlinolékařskou správu, protože ta povoluje používání těchto přípravků a jejich aplikace se správě hlásí. "Požádáme je o prověření správnosti užití přípravku," řekl Radek Pallós.
Zároveň by inspektorát chtěl využít možnosti, kterou jim dává paragraf šedesát šest zákona O ochraně přírody a krajiny. "Chtěli bychom, aby v příštím roce nemohli zemědělci v doletové vzdálenosti od Chomoutovského jezera jed používat," vysvětlil a podotkl, že příští týden budou také pokračovat v jednání s policií, zda podají trestní oznámení.
Naopak ředitel Okresní agrární komory v Olomouci Miloš Porč upozornil, že se ptáci nemuseli otrávit v okolí Chomoutova. "Racek uletí velkou vzdálenost, mohlo se to teoreticky stát na druhém konci okresu," míní Porč. Zemědělcům zákon ukládá zabránit šíření škůdců, zároveň však podle jiného ustanovení musejí jednat tak, aby neohrozili zdraví dalších zvířat. Chemická ochrana působí na hlodavce nejúčinněji. "Povolené jsou dva přípravky - Stutox a Lamirat. Ohleduplnější a šetrnější k životnímu prostředí je nasazování granulky přímo do nory. Zemědělský podnik o to zpravidla požádá myslivce, popřípadě brigádníky," vysvětlil šéf agrárníků.
Pokud zemědělci nemají dostatek lidí, rozmetají přípravek plošně, při používání chemie však musejí dodržovat předpisy. "Přípravek se rozhazuje strojově po širokém okolí, pět až deset kilogramů na hektar. Nesmí vytvořit vrstvu na jednom místě," uvedl Porč.
Podle včerejších informací uhynulo v okolí Chomoutovského jezera zatím okolo patnácti set ptáků. Protože je však nejvyšší doba hnízdění a racci momentálně sedí na vajíčkách, je pravděpodobné, že škoda bude nakonec několikanásobně vyšší.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.