Přihlásit

Ornitologové usilují o ochranu orlího hnízdiště (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mladí dravci se pustili do stavby hnízda letos v únoru, což vyvolalou všech zainteresovaných osob obrovskou radost. Zároveň však ornitologové střízlivě připomněli, že zahnízdění ještě pravděpodobně úspěšné nebude. "Jak jsme již upozorňovali několikrát, jde o mladý pár a oba ptáci jsou teprve na prahu dospělosti," (Filoména vypuštěna v roce 2007, David v roce 2006 - pozn. red.)," uvedl na webových stránkách projektu jeho šéf Petr Orel.
Které místo si majestátní dravci s rozpětím křídel až dva metry vybrali za svůj domov, se tají, neboť největším nepřítelem orlů i nadále zůstává člověk. Proto vyvolali lidé z bartošovické záchranné stanice jednání s orgány ochrany přírody o ochraně hnízdní lokality. Více přiblížil Orel: "Několik z nich již proběhlo a můžeme s velkou radostí a úlevou konstatovat,že jsme u majitele,či správce daného území získali pochopení a podporu," řekl ornitolog, ale zároveň dodal: "Bohužel však existuje několik lidských aktivit, které mohou průběh hnízdění vážně narušit. V současnosti probíhají jednání k jejich eliminaci. Zájmové aktivity jako takové zatím nechceme blíže jmenovat." Hnízdní lokalita Filomény s Davidem se však nelíbí páru krkavců hnízdících nedaleko,se kterými o místo tvrdě bojují. "Nevraživost je obrovská, nicméně věříme, že si orli teritorium obhájí tak, jako to udělal orel Kysučan na jiné lokalitě," poznamenal Orel. Ptačí souboj o teritorium se podařilo ornitologům také natočit a je možné ho zhlédnout na
www.orelskalni.cz.
Ochránci se chystají hnízdo dravců zkontrolovat, nejdříve však v druhé polovině května. "Zatím orlí pár sledujeme z uctivé vzdálenosti," poznamenal šéf bartošovické stanice. Po dlouhém zimním období probíhá intenzivně také monitoring a dohledávání ostatních orlů. Nestabilní pár tvoří Kysučan, jenž je ve volné přírodě již pět let, s mladou partnerkou Isabelou, vypuštěnou v roce 2008. Kysučan drží hnízdní teritorium, orlice se spíše věnuje potulkám v širším okolí. Stabilní pár, ale nehnízdí, tvoří samice Cecilka s dospělým samcem, brázdící nebe na Slovensku nedaleko českých hranic.
"Je však evidentní, že vyhledává v hnízdním teritoriu vhodné místo na umístění hnízda," rozvedl Petr Orel a na závěr dodal: "Informace o ostatních orlech máme zatím kusé, jde o jednotlivá zachycení signálů z jejich vysílaček."

"Bohužel však existuje několik lidských aktivit, které mohou průběh hnízdění vážně narušit." Petr Orel, ornitolog šéf projektu Návrat orla skalního.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.