Přihlásit

Myslivcům na Jihlavsku se loni nepodařilo splnit plán lovu srnčí zvěře (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trofeje srnčí, jelení, mufloní, daňčí a černé zvěře, ulovené v honitbách v loňském roce, představili myslivci z Jihlavska na chovatelské přehlídce. O dalších podrobnostech jsme hovořili s ing. Milanem Slavingerem z magistrátního odboru životního prostředí.

* Jaké trofeje a v jakých počtech byly na letošní přehlídce k vidění?

Letos si mohli návštěvníci prohlédnout trofeje zvěře ulovené v loňském roce v honitbách v obvodu působnosti jihlavského magistrátu. Největší prostor zaujímaly trofeje srnčí zvěře.

* Které spárkaté zvěře se loví nejvíce?

Myslivci na Jihlavsku loni ulovili nejvíce kusů černé zvěře. To je dáno její vysokou reprodukční schopností. Lov srnčí zvěře v mysliveckém roce 2009 je na druhém místě díky tomu, že nebyl splněn plán lovu celkem o více než třináct procent. Plán nebyl splněn jak u srnců, tak i u srn a srnčat. Tato situace není žádoucí s ohledem na škody působené zvěří zejména na lesních kulturách. Kromě toho se uživatelé honiteb vystavují nebezpečí překročení normovaných stavů zvěře v honitbě.

* Jaké druhy zvěře jsou na Jihlavsku normované?

V honitbách v obvodu působnosti jihlavského magistrátu jsou stanoveny v celkovém množství minimální a normované stavy u srnce obecného, muflona, v jedné honitbě pro prase divoké, zajíce polního a bažanta obecného. U jelení, daňčí, mufloní a černé zvěře, kde nejsou v honitbách stanoveny minimální a normované stavy, byl odlov prováděn na základě žádosti a následného povolení státní správy myslivosti.

* Kolik zvěře myslivci vloni odlovili?

Celkový odlov zvěře se drží na průměrných počtech předchozích let. V obvodu naší působnosti se ulovilo 1399 kusů srnčí zvěře. Dalších dvacet kusů bylo v honitbách nalezeno uhynulých. Z hodnocení vyplývá, že odlov srnčí zvěře byl z pěti procent proveden chybně u kusů s vysokou chovatelskou hodnotou. Pokud se jedná v honitbě o jednotlivé kusy nesprávně ulovené, je to situace zcela běžná a přirozená, protože posouzení věku kusu v honitbě vyžaduje jistou zkušenost. Máme však také honitby, kde počet odlovených chovných kusů dosahuje pětadvacet procent z odlovu. Zde by se měli myslivci nad touto skutečností zamyslet.

* Podařil se vloni myslivcům splnit odstřel černé zvěře?

U černé zvěře došlo v posledním období k jejímu přemnožení, takže na myslivce je ze strany majitelů pozemků vyvíjen stále velký tlak na to, aby se odlovy této zvěře zvýšily. Z celkového přehledu o lovu spárkaté zvěře vyplývá, že se loni podařilo odstřelit 1550 kusů černé. Přesto jsou stavy černé zvěře stále ještě vysoké.

* Jak dopadly počty odlovů u ostatní zvěře, které sledujete?

Jelení zvěř loni myslivci lovili v šesti honitbách - Čenkov - Růžená, Hodice, Kamenice, Nová Ves, Pavlov a Vysoké Studnice, kde odstřelili celkem třináct kusů. V případě daňčí zvěře bylo odloveno 29 kusů, které myslivci ulovili v osmi honitbách. Loni bylo odstřeleno také 24 kusů mufloní zvěře. U zvěře zaječí byl zaznamenán snižující stav, a proto myslivci ulovili pouze 524 kusů. Pokles evidujeme také u bažanta, kde lov dosáhl pouze 262 kusů. Mezi odlovenou zvěří se objevili loni také tři psíci mývalovití, kteří sice nepatří mezi původní obyvatele lesů v naší oblasti, přesto se zde stále častěji objevují.

* Návštěvníci přehlídky se mohli seznámit s trofejemi zvěře, ale i lovec měl šanci posoudit správnost svého lovu. Jaká byla letošní úroveň?

Úroveň preparace předložených trofejí se oproti předešlému roku zlepšila. Hodnotitelská komise při hodnocení předložených trofejí zjistila, že odlov spárkaté zvěře byl proveden až na několik výjimek dobře. Na této přehlídce si každý lovec může porovnat správnost lovu a poučit se pro další lov spárkaté zvěře. Zároveň zde mohl každý myslivec porovnat lov spárkaté zvěře v ostatních honitbách.

* S čím se dále mohli návštěvníci na přehlídce seznámit?

Největší pozornost, kromě trofejí, patřila ukázce účinnosti loveckých zbraní. Je až neuvěřitelné, že lovecká kulovnice bez problémů prostřelí na vzdálenost 50 metrů kmen stromu o průměru 20 centimetrů nebo železný plát o síle 8,5 milimetru. Některé kulovnice prostřelí i pláty o síle 10 milimetrů. Tyto exponáty nám na přehlídku zapůjčil ing. Vlastislav Soukup z Telče. Pozornosti návštěvníků se těšila i kolekce kreseb od MVDr. Zdeňka Koláře a výstava fotografií ing. Karla Ženíška.

***

Statistika
Ve správním obvodu jihlavského magistrátu je schváleno 74 honiteb. Jejich celková výměra dosahuje 81 060 hektarů. Z toho je 51 126 ha zemědělských pozemků, 26 313 hektarů ha lesních pozemků, 990 ha vodních plochy a 2 631 ha ostatních pozemků.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.