Přihlásit

Nebe nad letištěm v Hradci střeží sokol, raroh a orel (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před necelými dvěma roky povolalo letiště v Hradci Králové do služby sokolníky, jejichž svěřenci pomáhají plašit letadlům nebezpečné ptáky. Lubomír Balcar spolu s dvěma kolegy už dva roky chrání posádky letadel. Střet s ptákem totiž pro ně může mít katastrofální následky.
Několikrát týdně vezme Balcar svého sokola a psa a vydá se na letiště. "Na velkých letištích, kde neustále létají proudová letadla, jako třeba na pražské Ruzyni, musí být profesionální sokolníci přítomni pořád. V Hradci není taková ochrana nutná, proto na letiště docházíme jako dobrovolníci ve svém volném čase," vysvětluje Balcar.
K sokolnictví se dostal v šestnácti letech, kdy začal cvičit poštolku a káně. Práce s dravci se pro něj stala celoživotním koníčkem.
Na hradecké letiště dochází se svým sokolem a loveckým psem. Pes mu pomáhá plašit srny a zajíce, kteří by mohli způsobit karambol na dosud ne zcela oplocené letištní ploše. "Střídáme se tu tři. Je totiž třeba, aby sem někdo zajel každý den. Ptáci potřebují dravce vidět co nejčastěji," vysvětluje Balcar.
Letiště prý nejdřív projde se psem, který případně vyplaší zajíce, a poté vypustí sokola. Jeho kolegové operují s rarohem a orlem. "Nechám ho tu prolétnout jen tak preventivně, ale hlavně když vidím, že se někde usazují ptáci. Pokud by tu často létala proudová dopravní letadla, museli bychom tu být 24 hodin denně," říká sokolník.
Ani ochrana pomocí dravců není natolik dokonalá, aby letiště stoprocentně ochránila. "Na hradeckém letišti je dostačující, ale na velkých mezinárodních letištích je nutné ji podpořit ještě dělobuchy, maketami dravců nebo nahrávkami křiku ptáků v ohrožení," vyjmenovává způsoby ochrany.
Sokolníky požádal o pomoc manažer bezpečnosti na letišti Tomáš Kvítek. Potvrzuje, že od zavedení ochrany letiště pomocí dravců, karamboly letadel s ptáky ustaly. "Poslední střety letadel s ptáky jsme zaznamenali v roce 2008, než jsme začali praktikovat biologickou ochranu letiště. Od té doby nebylo hlášeno nic, dravci letišti stoprocentně pomohli," říká Kvítek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.