Přihlásit

Na Žďársku nežijí jen srnci a kňouři, ale i sluky a vydry (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při letošním sčítání zvěře, jež myslivci uskutečnili v únoru a březnu, bylo například zjištěno, že jelení zvěře se v lesích regionu nachází necelých šest desítek. Z toho čtyřicet kusů napočítali myslivci právě na Žďársku, jedenáct pak na Velkomeziříčsku a sedm na Bystřicku. O pouhém jednom jelenovi pak vědí na Novoměstsku.
"V honitbách ale není sčítána pouze zvěř, která je předmětem lovu. V evidenci jsou zachyceny i druhy, které by bez péče myslivců jen těžko přežívaly jako například sluka lesní," informoval Jiří Bartoš z krajského odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství.
Sluk letos myslivci v celém kraji napočítali 2 296, z toho 515 jich žije ve žďárském regionu. Ochránce přírody pak zřejmě potěší čísla týkající se vydry říční. Početní stav tohoto kriticky ohroženého druhu se v rámci celého kraje navýšil. Zatímco k 31. březnu roku 2009 bylo na Vysočině zjištěno 1207 vyder, z letošního sčítání vzešlo číslo 1315.
Ve žďárském okrese se vydrám říčním, jichž tam žije dohromady 146, daří hlavně na Žďársku a Velkomeziříčsku, kde se vyskytují po osmapadesáti kusech. Menší radost mají z výskytu vyder rybáři, kterým tito tvorové páchají nemalé škody na rybách. Na Žďársku je možné potkat i zvěř, jež má svůj původní domov až tisíce kilometrů od Česka. V posledních letech byl v okrese zaznamenán například výskyt psíka mývalovitého a norka amerického. První z těchto nepůvodních druhů sem doputoval až z daleké Sibiře, druhý pochází z Ameriky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.