Přihlásit

Liberecká zoo odchovala po 28 letech mládě rysa (igenus.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jde o rysa karpatského, rodiči jsou šestiletá samice Dara a stejně starý samec Surol. Zatím není známé pohlaví mláděte, které by za čas mohlo být vypuštěno do volné přírody, informoval mluvčí zoo Ivan Langr.

Mládě zatím tráví veškerý čas se svou matkou ve vnitřní ubikaci, spatřit jej proto lze pouze na záběrech kamer. I z tohoto důvodu nelze zatím určit, zda jde o samičku či samečka. "Naše radost je ale o to větší, že v předchozích dvou letech sice Dara také úspěšně porodila, ale o svá mláďata se vůbec nestarala. Letos ale bez problémů kojí a vše zatím vypadá velmi dobře," řekl Langr.

Pokud se vše podaří, bude malý rys zařazen do takzvaného programu reintrodukce, tedy vypuštění do jeho přirozeného prostředí. Do volné přírody by mohl například v některé z česko-slovenských oblastí.

Rys obýval koncem 19. století téměř celou Evropu, centrální a severní Asii a oblasti Středního východu. Protože lovil srnčí zvěř, byl jako škůdce téměř vyhuben. Dnes se díky reintrodukčním programům vrací do původních výskytišť. V Česku byl vysazen do oblasti Šumavy, Beskyd a Jeseníků. Úkryty si vyhledává ve skalních dutinách, houštinách, dutých kmenech nebo v opuštěných liščích či jezevčích norách.

Liberecká zoo zařadila do reintrodukčního programu i další zvířata. V neděli byl v oblasti Argentera v italských Alpách vypuštěn v pořadí už dvanáctý orlosup bradatý. Stejně jako loni šlo o samici, která na místě dostala jméno Elena. Několik týdnů budou nyní místní chovatelé nosit Eleně nenápadně potravu, v okamžiku, kdy se naučí létat, začne si mršiny obstarávat sama.

Zoo kromě orlosupů vypouští do přírody také orla mořského v Izraeli. Od roku 1999 poslala na Blízký východ zatím tři mláďata. "V loňském roce jsme také vyvezli dva samce ohroženého osla somálského Shaqa a Bovu do rezervace DECAN v africkém Džibutsku," dodal Langr.

Liberecká zoo je nejstarší českou zoologickou zahradou a patří k nejnavštěvovanějším atrakcím Libereckého kraje. Loni jí prošlo 377.162 turistů. Zahrada chová kolem 950 zvířat 170 druhů, z nichž řada patří k vážně ohroženým. Mimo vzácných zvířat provozuje zoo také liberecký útulek, v němž pomáhá nejen opuštěným psům a kočkám, ale také handicapovaným zvířatům z volné přírody.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.