Přihlásit

Myslivci jen loví zvěř? Omyl (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sto myslivců a jedna žena. Tak by se asi dal popsat okresní sněm myslivců ve vesnici u Svitav. Muži v zeleném se sešli mimo jiné proto, aby zvolili své zástupce na dalších pět let. Ještě před tím, než zamířili k volební urně, diskutovali o aktuálních problémech.
Přítomní myslivci se shodli, že jim chybí mladí lidé. "Mládež má dnes úplně jiné zájmy, než je příroda. Sedí u počítače a internetu. Také si uvědomujeme, že schází tradiční výchova v rodinách. Já jsem poprvé utekl za tátou do lesa, když mi byly tři roky," řekl Miroslav Ducháček z Banína. Funkcionářům v mysliveckém sdružení v okrese je kolem padesáti a šedesáti let. "Samozřejmě máme i mladé muže, kteří v osmnácti letech složili myslivecké zkoušky. Ale jsou to většinou mladíci z rodin, kde je myslivost dána výchovou," vysvětlil Ducháček. Problém, proč se dnešní mládež k myslivcům zrovna nehrne, vidí i jinde. "Lidé dnes myslivce vidí jen jako ty, co zabíjejí zvěř. Ale tak to není. Naše činnost je pestrá a vystřelení na zvěř je až to poslední. Naším posláním je starat se o přírodu," dodal Miroslav Ducháček. S tím souhlasí i předseda okresního mysliveckého sdružení Miroslav Matějka. "Zkoušky myslivců jsou velmi náročné. Než člověk na zvěř vystřelí, musí velmi dobře znát její anatomii a vědět toho hodně o přírodě. A myslivost není nakonec jen o lovu," řekl Miroslav Matějka. Právě on převezme za dva týdny nejvyšší myslivecké ocenění udělované v České republice.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.