Přihlásit

Zloději kradou živá kachňata myslivcům přímo z rybníků (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejprve zmizelo 300 kachňat kachny divoké březňačky na Blatensku. Polovina z nich byla stará dva, zbytek tři týdny. "Bylo to v noci z areálu rybníka Žděný u Lažan nedaleko Sedlice. Další případ se stal na rybníce Velké jezero u Klínovic nedaleko Radomyšle," popsala strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.
Myslivci z Doubravice, kterým první vyloupený rybník s kachňaty patří, jsou pořádně dopálení. U Lažan měli zhruba tisícovku ptáků.
"Zloděje chytit, tak je naházíme do rybníka. Věnujeme tomu spoustu volného času a před tím, než kachňata máme rozvézt na jiné rybníky, tak nám je někdo ukradne a sám si je prodá," rozčílil se jeden z myslivců a zároveň starosta Doubravice Milan Panuška.
Podle něj jsou zloději dobře organizovaní a na kachňata mají odbyt. Pravděpodobně je naženou do kouta a odchytí do sítí či rybářských podběráků. Pak je dají nejspíše do přepravek, které několikrát u rybníků také ukradli.
Právě mláďata kachen divokých jsou na trhu žádaná. "Je jich nedostatek, možná i proto, že mají menší snůšku vajec," řekl ředitel rybářství Blatenská ryba z Blatné Václav Špeta. Tento podnik má také několik farem s drůbeží. Nájezdů zlodějů se ale nebojí - chová totiž bílé kachny domácí. "Část máme v halách, které jsou hlídané, a jen na určité období dáváme chovná hejna na rybníky," uvedl.
Mláďata kachen divokých prodávají například rybáři z Hluboké nad Vltavou. Ceny se liší podle stáří. Sedmidenní stojí 29, čtrnáctidenní 38 a třítýdenní 51 korun.
Strakonicko není jediným okresem, kde zloději řádí. Stovky kachňat se ztratily na konci května myslivcům i z rybníků v okolí Chanovic na Klatovsku v západních Čechách. Rybníky jsou jen pár kilometrů od hranic obou krajů, a kriminalisté proto pracují i s verzí, že jde o jednu partu zlodějů.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.