Přihlásit

Je čas na přípravu krmiv na zimu (Žatecký s lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak již věděli staří hospodáři, se senosečí není dobré otálet a je nejlépe začít ještě před květem trav. Takové seno je pak jemné, chutné amá i vyšší obsah bílkovin. Toto období spadá do začátku června, kdy je proměnlivé počasí. Před deštěm je možno mokré seno kopit. Dešťová voda rychle vymývá živiny a seno ponechané bez kopení na zemi je pak nekvalitní a rychle dochází k zaplísnění.
Dalším krmivem, které si myslivci vytvářejí nebo nakupují od zemědělců je senáž. Senážování lze provádět buď s pomocí řezačky do připravených senážních žlabů nebo slisováním do kulatých balíků. Balíky se následně obalují igelitovou fólií.
Bílé balíky jsou často vidět na okrajích polí.
Senážování je konzervace píce pomocí bakterií, které rychle v píci vytvářejí kyselinu mléčnou a CO2 což znemožňuje rozvoj ostatních nežádoucích mikroorganismů. Při senážování nevznikají takové ztráty, jako je tomu u sušení sena, proto je tento způsob velmi vhodný, leč poněkud nákladnější, než je tomu u sušení.

Jen suchá krmiva zvěři nestačí
Senáž či siláž, jako šťavnatá krmiva, musí být základem přikrmování vysoké zvěře (jelen, muflon, daněk, sika) v zimním období. V případě přikrmování pouze suchými krmivy (seno, obilí) dochází k následnému loupání kůry stromů a častějším škodám na lesních porostech, což je celkem častá a zbytečná chyba myslivců.
Červen je také nejvhodnějším obdobím pro přípravu letniny. Za letninu považujeme sušené letorosty listnáčů, keřů, ostružiní a maliní, které v zimě slouží pro přikrmování spárkaté zvěře jako doplněk potravy s vysokým obsahem tříslovin, který napomáhá ke snižování škod na lesních porostech.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.