Přihlásit

Zajíci šíří na Ústecku tularemii (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Ústecku se radši vyhýbejte zajícům. V Dubicích se objevilo ohnisko nákazy nebezpečné tularemie. Mimořádná veterinární opatření vydala Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj (KVSU). Její ředitel Rudolf Kojan upozornil, že nákaza je nebezpečná i pro lidi. Kvůli přenosu na člověka sleduje situaci i ředitel krajské hygienické stanice (KHS) Josef Trmal. Prý se jedná o poměrně vzácné a pro člověka nebezpečné onemocnění. "Ve většině případů vyžaduje hospitalizaci. Je provázeno vysokými horečkami," dodal Trmal. Nejčastěji onemocní lidé, kteří v dané lokalitě bydlí, nebo se v ní často pohybují.
Rudolf Kojan upozornil, že nákaza se může přenášet i dýchacími cestami, takže riziko hrozí i v případě, že člověk se zvířetem do styku vůbec nepřijde. "Pozor je potřeba dát si například ve stozích slámy, kde se taková zvířata častěji vyskytují a kde je zvýšená prašnost," dodal Kojan. Při konzumaci masa z nakažených zajíců paradoxně až takové riziko prý nehrozí, protože pečením se většina zárodků zlikviduje. Ochranné pásmo tvoří území Moravan, Dolních Zálezel, Radejčína a Prackovic. Josef Macháček, starosta Řehlovic, pod které patří Dubice, Deníku řekl, že v obci zajíce už dlouho neviděl. "Ale pokud se skutečně nákaza šíří, nezbývá než informovat lidi, aby si dali pozor," řekl starosta.
Člověk by měl především dodržovat hygienická pravidla. Zvířatům, která ztrácejí plachost, je nejlepší se vyhýbat. "Nákaza se u člověka projevuje horečkou, zánětem uzlin nebo natékáním pohlavních orgánů. Léčit ji lze antibiotiky," vysvětlil Rudolf Kojan.
Kojan dodal, že myslivecká společnost, obecní úřady, policie i krajská hygienická stanice jsou o takových případech dobře informováni, takže panika nehrozí. Viníka nákazy zajíců bychom hledali marně. "Jedná se o přírodní ohniskovost," řekl ředitel krajské veterinární správy.
Dle nařízení veterinární správy lze nákazu za zdolanou prohlásit po dvou letech. A to v případě, že uživatelé honiteb v ohnisku a ochranném pásmu prokáží, že v pozorovací době dvou let od zjištění nákazy, nechali vyšetřit všechny ulovené zajíce s negativním výsledkem.
Za letošní rok byl na KHS nahlášen jeden případ přenosu tularemie na člověka. "Jedná se o případ, který se stal loni v květnu. Nahlášen byl ale až letos v lednu," upřesnil Josef Trmal.
Kromě přenosu vzduchem se také nemoc přenáší při stahování zajíce, kdy se mikroorganismus kmene Francisella tularensis, který nemoc způsobuje, dostane do organismu člověka přes oděrky na rukou. Nemoc se kromě zajíců může vyskytovat i u hlodavců a dalších obratlovců.

***
Co je tularemie?
Tularemie je akutní nebo chronické bakteriální onemocnění zajíců a hlodavců. K onemocnění je vnímavý i člověk.
Původcem tularemie je bakterie Francisella tularensis.
Díky své vysoké infekčnosti je F. tularensis zahrnována mezi možné biologické zbraně.
Zdroj: Wikipedia

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.