Přihlásit

Pes nezabíjí srnu rychle, rve ji zaživa (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Červen je měsícem myslivosti a ochrany přírody. Tento měsíc nebyl vybrán náhodou. V přírodě vzniká nový život, rodí se převážná část mláďat zvěře, ale i ostatních živočichů. V této době také vznikají největší škody na zvěři vlivem predátorů a toulavých psů. Pokud toulavý pes pobíhá v blízkosti srnčat, srna se ho snaží odlákat tím, že vyběhne a začne psa provokovat odbíháním a občasným zastavením. Pokud se psovi podaří zahnat srnu do míst, odkud není úniku, nebo jsou psi dva, je její osud zpečetěn. Nejhorší je, že také zahynou čerstvě narozená mláďata hlady.
Přirození predátoři, jako je vlk nebo rys, útočí zvěři na její citlivá místa, na páteř nebo průdušnici. Smrt lovené zvěře je potom otázkou vteřin nebo několika minut.
To však většinou toulaví psi neumějí a rvou srnu zaživa. Ta potom prožívá nepředstavitelná muka. Přiložený snímek mluví za vše. Byl pořízen v honitbě Honební společenstvo Velké Hamry, kdy psi zahnali srnu do nově budovaného náhonu vodní elektrárny, kde ji strhli a částečně sežrali. Je to již třetí kus srnčí zvěře, stržený psy v této honitbě od zimy .
Nejhorší je, pokud majitelé pouští psy navečer a na noc aby se proběhli a vyčistili. Lovecký pud psů je jejich přirozená vlastnost. A pokud pes někdy srnu strhne a tzv. načne, již se tomu téměř nedá odnaučit.
Snažně vás proto prosíme, nenechávejte své pejsky běhat volně bez dozoru a pomozte nám chránit přírodu a její tvorstvo.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.