Přihlásit

Ostrá dokonalost nožířů a rytců (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Míkovice nezvyklé. Kdo čekal o víkendu představení nového folklorního pásma nebo druhý košt vína či jinou kulturní kratochvíli, nedočkal se. Tentokrát kulturní dům zaplnili vystavovatelé nebo přímo řemeslníci cechu nožířského. A bylo se na co dívat. Uspořádat tuto ojedinělou aktivitu se rozhodla skupinka čtyř nadšenců, sběratelů a příznivců tohoto cechu.
"Nože nejsou jen doménou myslivce, i když jeho základním nástrojem je lovecký nůž. Protože jsem aktivní myslivec, s kamarády jsme se rozhodli představit hobby, které nás spojuje, společně s prodejní výstavou nožů všeho druhu. Výstava zachycuje širokou škálu nožů - od velmi bohatě zdobených a historicky atraktivních až po ty běžně používané spotřební," popsal Lubomír Novotný, hlavní organizátor výstavy.
Prezentovat výrobky nebo ukázat své zkušenosti a dovednosti na poli uměleckém přijelo celkem 13 vystavovatelů.
Vystavovány byly repliky historických nožů, jako například nože vylévané cínem do trnkového dřeva nebo usazené do různých parohů. "Každý nůž tady vystavený má svoji historii. Najde se zde nůž, který daroval husar při bitvě u Slavkova, nůž s vylévaným srdíčkem z Uh. Hradiště nebo ukázka nožů ze středního Slovenska s velmi typickým zdobením, ale také nože jednoduše řečeno do kuchyně," vyjmenovává Novotný.
Nejvíce lidí se zdržovalo u rytce Vlastimila Petáka, míkovického rodáka, nyní žijícího v Kunovicích. "Převážně dělá věci na zakázku ve špičkové kvalitě. Při práci kombinuje čtyři druhy zlata, stříbro, používá několik druhů ryteckých stylů. Protože samotné nože jsou velmi drahé a cenné, na ukázku jeho práce si zde každý mohl prohlédnout katalog," vyzdvihuje Novotný nejobdivovanější stánek. Rytecké kvality Vlastimila Petáka přiblížila praktická ukázka výroby originálního medailonku podle předlohy.
Obavy z nezájmu se nepotvrdily. "Měl jsem zprvu strach, že o tento druh koníčku nebude zájem, ale je vidět, že je. Berme to tedy za takový nultý ročník a snad se nám podaří připravit i něco na příští rok," dodává Novotný, když se dívá do zaplněného sálu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.