Přihlásit

Intenzivní zápach ochrání lesní zvěř před střety s auty (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek v Havlíčkově Brodě nyní přistoupil k důrazné ochraně lesní zvěře, která denně ve velkém počtu končí na silnicích pod koly motorových vozidel.
Instruktor Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček seznámil členy mysliveckých sdružení, jejichž honitby se také rozprostírají v okolí silnic I. a II. třídy, s používáním pachového repelentu, respektive pachového ohradníku.
"Aplikace je zcela jednoduchá. Do běžné plastové, na několika místech perforované láhve, se stříkne menší množství montážní pěny s pachovým repelentem, který lze dle potřeby doplňovat. Následně se láhve umístí do metrové výšky na dřevěné kolíky či stromy ve vzdálenosti do pěti metrů od silnice, vedoucí lesním úsekem a vždy několik desítek metrů od sebe," uvedl instruktor.
Repelent vydává intenzivní zápach, který v inkriminovaných místech odradí od přecházení vozovky spárkatou i drobnou zvěř. Navíc jde o výhodnější způsob ochrany lesní zvěře, než jakým jsou stavěné ochranné ploty podél vozovek. Rovněž nebrání přirozené migraci lesní zvěře.

Kraj Vysočina akci podporuje
Jak upřesnil Petr Kruntorád, jednatel okresního mysliveckého spolku, na Havlíčkobrodsku v první etapě umístí pachové ohradníky ve svých honitbách podél silnic v lesních úsecích sedm mysliveckých sdružení v délce třinácti kilometrů.
"Například půjde o úseky silnic Michalovice - Květinov, Český Dvůr - Rozsochatec a několik dalších. Pachové ohradníky zde budou umístěny do 17. července."
Nový způsob ochrany lesní zvěře, ale současně i motoristů, podporuje kraj Vysočina, který s myslivci spolupracuje na ošetření rizikových úseků. Na jejich rozmístění přispěla částkou ve výši jednoho sta tisíc korun Nadace pojišťovny Generali.
"Podle zkušeností lesních hospodářů, kteří už s pachovými ohradníky v jiných regionech pracují, je jejich účinnost osmdesát až devadesát procent. Kraj vyzval myslivecké svazy v regionu, aby vytipovaly v každém okrese prvních deset kilometrů nepřehledných míst. Tam se zvěř komunikaci vyhne, naopak na volných prostranstvích, jako je například louka, necháváme zvěři přes cestu volný přechod. Na tato místa jsou řidiči obvykle upozorňováni dopravním značením," uvedl krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství a zemědělství Josef Matějek.
Od myslivců rovněž zaznělo jedno varování. Náplň v plastových lahvích je sice zdravotně nezávadná, ale při jejím prohlížení či zkoumání laikem může lehce dojít k potřísnění pokožky. Potom je nutné počítat s tím, že ani umytí nepomůže a člověk kolem sebe šíří intenzivní zápach několik dnů. Proto je vhodnější obcházet perforované plastové láhve, umístěné v lesních úsecích podél silnic, v uctivé vzdálenosti.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.