Přihlásit

Strážnice i Radějov plánují, co s lesy (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Propojit městské lesy, Měsíční údolí a Radějov se zbylými trasami v oboře Radějov, umožnit samovýrobu palivového dříví pro Strážničany nebo vybudovat ekologickou naučnou stezku pro děti. Plány, které má do budoucna se svými lesy Město Strážnice. To se v loňském listopadu od radějovské obory oddělilo takzvaným obnovním blokem. Přesto zůstává mysliveckou součástí obory a její současný nájemce má v případě, že se mu do lesů zvěř zatoulá, právo v nich lovit.
Oproti minulosti, kdy byl pohyb lidí v lesích Strážnice i Radějova podstatně omezený, se dnes situace mění.
"Lidé se v našich lesích mohou pohybovat bez omezení, kdekoliv chtějí. Do lesů města Strážnice se lze nyní dostat vybudovaným přelezem v Měsíčním údolí, do konce června vytvoříme provizorní přelez u oborní brány na asfaltce z Mlýnků. Pro lepší orientaci nainstalujeme u obou přelezů mapy," informují na webových stránkách obce i ve strážnickém zpravodaji starosta obce Risto Ljasovský společně s lesním hospodářem strážnických i radějovských lesů Petrem Kvapilem.
Do konce roku chce město odstranit také oborní bránu, která se nachází na lesní asfaltové cestě na Mlýnkách. Tu má nahradit takzvaný přechodový rošt. "Ten zajistí pohodlný přístup veřejnosti do městských lesů a zabrání průchodu zvěře do našich lesů," vysvětlil Kvapil.
Vedení města však zároveň upozorňuje ty, kteří se chtějí vydat do nově otevřených lesů Strážnice, na dodržování čtyř pravidel. Volně se totiž mohou lidé pohybovat pouze ve strážnických lesích. Návštěvníci lesů by také neměli poškozovat oplocenky, především pak vnější oplocení městských lesů.

Pozor na lovce!
"Každé poškození těchto zařízení znamená nemalé škody a zároveň akutní nebezpeční návratu velkého množství zvěře, ať už ze zbytku obory Radějov nebo ze Slovenska, a tím i další náklady z městského rozpočtu," upozorňují muži.
Pozor by si měli dávat lidé také ve zbytku obory, kde Ljasovský s Kvapilem radí dodržovat návštěvní řád. Důležitý je především pohyb po vyznačených trasách. "Jde o oblast s celoročním intenzivním lovem zvěře a lovci nemohou vědět, kde se lidé pohybují," píše se na webu.
Podstatné je také, kdy lidé do lesů vyrazí. Návrat v pozdních hodinách se nemusí vyplatit. Stážnice se totiž s nájemcem obory domluvila na tom, že může v městských lesích lovit zatoulanou zvěř od šestnácti hodin. Z tohoto důvodu starosta Ljasovský lidem vzkazuje, aby se pokusili o své návštěvy městských lesů právě do šestnácti hodin. Strážnice chce také časem vytvořit ekologickou naučnou stezku pro děti. "Už je vypracovaný projekt a pokusíme se získat peníze ze zdrojů Evropské unie. Pokud budeme úspěšní, stezka vznikne v příštím roce," odkrývá starosta.
Podobné plány se svými pozemky, které zabírají sedmnáct hektarů a zároveň jsou také součástí obory Radějov, má také obec Radějov. "Momentálně jednáme se současným nájemcem obory o průchodu obory, tedy obnovení turistických tras. Chtěli bychom vytvořit i naučnou stezku," uvedl starosta Radějova Stanislav Knitl. "Jde nám hlavně o to, abychom obnovili turistické trasy, které se zrušily, a aby navázaly na přelezy,"vysvětlil Knitl.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.