Přihlásit

Pachové ohradníky působí jako semafor (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Smrdutou pěnu zhruba o velikosti tenisového míčku nanášejí na kolíky a stromy podél silnic myslivci spreji podobně, jako se nanáší stavební pěna.
Prakticky každá honitba v republice má problémy střetů vozidel se zvěří.
Zatímco na Turnovsku teprve čekají na výsledky odpuzovačů srnčí a jelení zvěře či zajíců, pachové kolíky byly již úspěšně vyzkoušeny na 121 kilometrech na Litoměřicku a Žatecku. "Zatímco v roce 2008 našli myslivci v úseku 589 sražených kusů spárkaté zvěře, v minulém roce, kdy projekt probíhal, už jen padesát kusů. Pachové oplocenky tedy mají osmdesáti- až devadesátiprocentní účinnost," uvedl mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Josef Pubal.
Speciální pěna má trvanlivost několik let a je zcela ekologická. Obnovovat se ale musí účinná látka, pach člověka či predátorů, především vlka, rysa či medvěda.
"Ohradníky, které instalovali myslivci v Turnově, by měly být účinné do půlky prázdnin, pak se bude muset účinná látka obnovit a měla by vydržet až do zimy," vysvětluje Jan Čihák z turnovské radnice. Výhodou pachových ohradníků je, že na rozdíl od pletiva jsou pro zvěř prostupné. Na zvířata pach predátorů působí podobně jako na člověka červená na semaforu, informuje o možném nebezpečí.
Velké zkušenosti s pachovými kolíky mají v Německu, kde je ošetřeno asi 35 tisíc kilometrů silnic. Počet nehod se zvěří na nich poklesl o tři čtvrtiny. Podobně jako u pachových ohradníků je velká úspěšnost uváděna u odrazek, které se instalují na patníky nebo stromy podél silnic. Další možností k zabránění střetů jsou odváděcí pastevní plochy.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.