Přihlásit

Bloudí Chotěbuzí puma? (Havířovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zprávu, že v Chotěbuzi se pohybuje puma, obdržel na konci června chotěbuzský Obecní úřad. "Vzhledem k závažnosti zprávy jsme tuto informaci předali Policii ČR," píše se v obecním zpravodaji.
Šelmy si všimli místní myslivci. "Pumu viděl můj kolega v části obce Podobora. Ve večerních hodinách vyšla na louku z lesa," popsal jeden z myslivců a zároveň zastupitel obce Jan Michel. Podle jeho slov byla šelma viděna poprvé už v únoru.
"Tehdy jednomu z kolegů myslivců přeběhla cestu v povzdálí. A také v zimě, kdy se zvířata obvykle stahují kolem krmelců, byly dny, kdy les byl úplně prázdný a tichý. Všichni zmizeli, takže puma zřejmě byla na lovu a zvířata to vycítila," popsal Michel.
Kromě toho, že zvíře viděli dva lidé, se nic nestalo. Žádné napadení domácích zvířat či lidí, ani ohrožení. Podle zjištění obce Okresní veterinární správa Karviná, která eviduje veškerá legálně chovaná exotická zvířata v rámci okresu, neeviduje na území Karvinska žádnou legálně chovanou pumu.
Ani Okresní správa policie v Cieszynie v Polsku, ani žádný spolek chovatelů, či ochránci přírody nemají hlášen žádný útěk kočkovité šelmy či podobného zvířete. "Zatím se neděje opravdu nic, zvíře, pokud opravdu v regionu ještě je, nikoho neohrozilo," uvedl starosta Chotěbuze Martin Pinkas, který přesto vyzývá k opatrnosti.
Puma bývá ve volné přírodě plachá a na člověka může zaútočit pouze v případě pocitu ohrožení. Pokud by ovšem šlo o nelegálně chované zvíře, mohlo by být potenciálně pro lidi nebezpečné.
"Vyzýváme lidi k obezřetnosti při pohybu v lesních porostech. Policie i myslivci monitorují oblast honitby. A i když je možné, že šelma je již desítky kilometrů daleko, pokud by ji někdo zahlédl, měl by informovat policii," uvedl Jan Michel.
Spekulovalo se také, že by mohlo jít o psa, velkého vlčáka. "Ale jsme myslivci, pumu určitě poznáme," hájí se Michel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.