Přihlásit

Zvěřinový guláš voněl po celých Brankovicích (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ohaři nosili lišku
Vše ale začalo v sobotu o půl osmé ráno na střelnici v Brankovicích, kdy se myslivci sešli, aby společně odešli do revíru do lesa Chroustová. V Brankovicích totiž již pravidelně pořádá tamní myslivecké sdružení ve spolupráci s kynologickou komisí z Okresního mysliveckého spolku dvoudenní Lesní zkoušky ohařů.
V lese čekalo ohaře a jejich pány několik zkoušek, jejichž plnění sledovala odborná porota. "Přihlášených je patnáct psů z širokého okolí. Účastní se soutěží o nejlepší ohrádku, přenos lišky přes překážku nebo třeba lovení v houští. Zkoušek je čeká ale daleko víc, než jsem uvedl," řekl starosta Brankovic Josef Hlaváč.
Ne vždy ale pejsci poslouchali, jak měli. Dva proto sobotní zkoušku nesplnili. Jeden neuspěl proto, že sešel ze stopy, druhý pro špatné vedení vůdcem. Podle starosty Brankovic byli všichni psi dobře připravení, ale soutěž je také o štěstí. Povolání myslivce ale není jen pro muže. To dokazuje i fakt, že mezi patnáctkou účastníků byla i jedna žena.
Myslivci soutěžili v lese několik hodin. Akci počasí sice moc nepřálo, protože od rána byla zima, pršelo a drobné mžení pokračovalo celý den. Myslivci si ale počasí pochvalovali. "Je to nejlepší počasí, které jsme si pro pejsky mohli přát. Dobře se jim hledalo, měli ideální podmínky," vypověděl starosta.

Lidé si pochutnali
Nakonec všichni zasedli na obecním dvoře, kde si pochutnali na ražniči, zvěřinovém guláši nebo kančí pečínce. Před sedmnáctou hodinou se sem začala scházet i veřejnost, protože se na dvoře konaly zvěřinové hody. K příjemnému posezení hráli muzikanti z Moravy skupina Lália. Mezitím, co si všichni pochutnávali, porota několik hodin sčítala body a hodnotila výkony pejsků.
V první ceně se umístilo devět ohařů, v druhé ceně tři a ve třetí ceně jeden. Vítězem sobotních zkoušek s počtem dvě stě čtyřicet bodů se stali tři psi. Jak vysvětlil starosta Hlaváč, o vítězství rozhoduje věk. Přednost má vždy mladší jedinec. "Vítězem se stal Josef Drmola se psem Ikarem z Třebíčských vrchů, na dalším místě se stejným počtem bodů se umístil starý matador Antonín Paleček z Lovčiček s pejskem Srna a na třetím místě, taktéž s dvě stě čtyřiceti body, se umístil Josef Kyselica z Hulína a pejsek Frido z Přerovska," vyhlásil v sobotu večer výsledky Hlaváč.
Po vyhlášení výsledků ještě starosta pozval veřejnost na nedělní závody ohařů, které se konaly na vodní nádrži Hlavatka. "Tam budou psi soutěžit v disciplínách, jako je vynášení kachny z velké hloubky, poslechnutí na povel nebo třeba vyhánění zvěře z rákosí," doplnil starosta Hlaváč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.