Přihlásit

Žíznivé zvěři pomohou i vodohospodáři (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letní dodávky vody do umělých napajedel Středočeské vodárny myslivcům poskytují už čtvrtý rok.
"Vzhledem k tomu, že se některé honitby nacházejí v pásmu ochrany vodního zdroje a jejich přístup je tím omezen, snažíme se mysliveckým sdružením pomoci v rámci našich možností," vysvětlila mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová a doplnila, že myslivcům společnost zajistila hloubení jezírek a napajedel.
Zásobování lesní zvěře potřebnou vodou není však jedinou formou spolupráce s myslivci.
Pracovníci vodáren před časem osadili lesní cesty v prvním pásmu ochrany vodního zdroje značkami a závorami, aby zabránili devastaci oblasti. Myslivecká sdružení podle Kozlové opatření přivítala, protože přispěla k omezení nájezdů pytláků. "Naše spolupráce nejvíce prospívá přírodě a zvěři nacházející se nejen v oblasti jímacího území Mělnická Vrutice a Řepínský Důl," poznamenala Kozlová a dodala, že některá myslivecká sdružení ve vodárenských lesích vypomáhají stavbou oplocenek malých sazenic.
Myslivci ze sdružení Lhotka-Střemy a Vysoká Libeň jich v minulých letech postavili rovných šest kilometrů. Na oplátku od vodohospodářů dostali smrkové tyče na opravu posedů a jiných zařízení.
Další jeden a půl kilometru oplocenky pro sazenice letos v lese s vodoochrannou funkcí staví Honební společenstvo Bora Řepín. Za to v jejich honitbách nezůstanou ani ve velkých vedrech napajedla bez vody.
"Budujeme nepropustná napajedla, do kterých nám budou vodárny posléze navážet vodu," uvedl myslivecký hospodář honebního společenstva Petr Červinka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.