Přihlásit

Na zaplaveném poli se objevila i vzácná koliha (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výsledky pozorování z konce minulého pracovního týdne na zaplaveném poli za slavkovským nádražím ve směru na Křenovice zveřejnil na svém webu nadšený amatérský ornitolog Robert Doležal. "Slunce i v podvečer stále ještě pálilo, ale bahňáků bylo dost. Jen vodoušů bahenních se brodilo vodou skoro devadesát, následovalo šedesát čejek, jedenadvacet pisíků, pětadvacet kulíků říčních, šest vodoušů kropenatých, čtyři vodouši šedí, tři jespáci bojovní, bekasina otavní, vodouš rudonohý a pro zpestření také krásná koliha velká," uvádí Doležal na svém webu www.dodinart.ic.cz.
Jeho informace potvrdil i rousínovský amatérský ornitolog Jiří Bartl. "Byl jsem na tomto místě v neděli a napočítal jsem asi devadesát čejek chocholatých, spoustu vodoušů bahenních, husice liščí a další ptáky. Ale kolihu velkou jsem tam bohužel neviděl," informuje Bartl.
Právě on si ještě přednedávnem stěžoval, jak právě třeba čejka chocholatá (na snímku) z přírody Vyškovska rychle mizí. Záplavy daly jí i dalším vodomilným ptákům obecně označovaným jako bahňáci novou šanci. "Svou roli v tom hraje samozřejmě voda v krajině i dostatek potravy, tedy v první řadě hmyzu, jemuž současné počasí také velmi vyhovuje," objasňuje Pavel Smejkal z odboru životního prostředí vyškovského městského úřadu.
Doplnil, že vesměs se ve zmíněném případě jedná o vzácné ptáky, koliha je pak skutečnou raritou. Patří v České republice mezi kriticky ohrožené druhy, tedy úplně nejvzácnější živočichy.
Na Vyškovsku a v okolí už v letošním roce ornitologové zaznamenali hned několik neobvyklých druhů ptactva. V rousínovské místní části Královopolské Vážany například letošní mimořádně krutou zimu přečkal chřástal vodní, který běžně odlétá do jižních krajin. Pomohly mu granule pro kočky, které našel na dvoře jedné z domácností. V nedalekých Ponětovicích šokoval odborníky ibis posvátný, který se jinak běžně vyskytuje v Africe. Neobvyklý návštěvník si oblíbil tamní rybník a krmí se společně s husami a kachnami, jež tam chovají. Jiný exemplář tohoto druhu se tam objevil už v loňském roce.
Ochránci přírody přesto poukazují na to, že mnohé druhy ptáků vymírají. Kvůli intenzivní zemědělské výrobě mizejí kdysi zcela běžní skřivani, ještě v 70. letech minulého století hojný chocholouš přežívá ve Slavkově a snad i ve Vyškově v počtu několika málo kusů. V regionu téměř vymřela sova sýček obecný.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.