Přihlásit

Africký virus u nás zatím nepřistál (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Slovensku byl před čtyřiceti lety
Tedy přesněji řečeno, není doloženo, že by je trápil, protože přítomnost viru by nejdříve muselo prokázat náročné serologické vyšetření a to se v našich zdravotnických zařízeních obvykle neprovádí. Odborníci se proto musí spokojit s minimem informací o jeho pohybu.
"Africký vir Sindbis byl naposledy detekován někdy v sedmdesátých letech na Slovensku, od té doby jeho přítomnost na území někdejšího Československa, respektive nyní České republiky, nebyla zaznamenána. Není obvyklý ve střední Evropě, naopak, je však potvrzen ve Skandinávii, ve Finsku, Švédsku a v Karelské oblasti Ruské federace," řekl Právu profesor Zdeněk Hubálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky ve Valticích na Břeclavsku.
Virus způsobuje horečnaté onemocnění provázené křečemi a zápaly končetin. Mimo jiné byl před časem objeven u komárů v Německu. Nejčastější problémy ale podle Hubálka dlouhodobě působí v uvedených oblastech na severu Evropy. Podle odborníka je zvláštností sedmiletý cyklus, v němž problémy s nemocí eskalují.
Výjimečností, a tedy i důvodem, proč jej dávat dohromady, s ptactvem, je skutečnost, že se perioda shoduje s křivkou výskytu tetřevů. Jejich počty na severu Evropy rovněž v sedmiletém cyklu kulminují. "Je to jen názor odborníků, který zatím není vědecky potvrzen. Na druhé straně, tetřevů je u nás málo, a možná i proto jsme problém s tímto virem neřešili," domnívá se Hubálek.
To, že virus překonává tisícikilometrové vzdálenosti na křídlech ptáků, nejlépe potvrzuje pozitivní nález u kachny, kterou před časem zkoumali v Estonsku. Naši zemi naštěstí míjí i další nepříjemný původce nemocí. Západonilský virus se objevil vloni v Maďarsku. Podle odborníka po povodních v roce 1997 zaregistrovali u nás pět případů onemocnění tímto virem, jehož přenašeči jsou komáři.
Své si s virem užil například herec Pavel Nový, podobně jako někteří další pacienti si jej ale přivezl z dovolené v zahraničí.

Valtická horečka
"Co je v našich podmínkách problém, to je onemocnění virem Ťahyňa. Nemoc, známá jako valtická horečka, je nejčastějším onemocněním přenášeným komáry," upřesnil Hubálek.
Naštěstí se ale zmíněná nemoc, přenášená jedním druhem komárů, spokojí s následky na úrovni běžného nachlazení.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.